Cukorpótlók, ami hizlalnak, mint a cukor
Bár a sorok közé zárt üzenet az ellenkezőjét hirdeti, mégsem minden diétás, amiben cukorpótló van.
Sok ország ma már törvényekkel szorítja az élelmiszeripart a termékeikben található cukormennyiség csökkentésére, de az emberek is egyre egészségtudatosabbak. Sokan saját választásból kerülik vagy csökkentik étrendjükben a cukrot, de az édes ízről nyilván senki nem akar lemondani. Ennek megfelelően a piacot elárasztják a természetes és mesterséges cukorpótlók, a választék szinte már áttekinthetetlen.
Önmagában ennek ugyan örülhetnénk, de épp a végtelen választék az, ami miatt az átlagember nem tud dönteni. Gyakran például az átállás során hasmenés, puffadás lép fel - ezen így segíthet.
Évek óta vita dúl azon is, milyen egészségügyi kockázatai vannak, ha nem természetes alapú édesítőt fogyasztunk. Sőt, az általános vélekedés az, hogy ami "diétás", az segíti a fogyást. A Massachusettsi Kórház szakemberinek tanulmányából viszont most az derül ki, az aszpartámhoz hasonló cukorhelyettesítőkre ez utóbbi (sem) igaz.
Kísérletekkel igazolták, hogy a mesterséges édesítőszerek gátolják egy nagyon fontos enzim, az elhízás megakadályozásáért felelős, és a fehérjék lebontásában szerepet játszó enzim, az alkalikus foszfatáz termelődését. Vagyis attól, hogy valaki édesítővel váltja ki a cukrot, még nem biztos, hogy fogyni is fog.
Richard Hodin, a tanulmány egyik szerzője nem akar pálcát törni az aszpartám és társai felett, ám egérkísérletek alapján bizonyítottnak látja: gátolják az alkalikus foszfatáz termelődését. Ez pedig náluk a testsúlygyarapodáson túl magas vérnyomást, és megemelkedett cukorszintet mértek az aszpartámot fogyasztó egyedeknél.