Dietetikusok: biztonságos az aszpartám
Az aszpartám fogyasztása biztonságos, maradt az eddig érvényben lévő napi beviteli ajánlás is.
Az összes élelmiszerbiztonsággal foglalkozó nemzetközi hatóság ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát. Nem változtattak a megengedhető napi beviteli értéken sem: maradt a 0-40 mg testtömeg kilogrammonként, ami olyan magas érték (kb. 9-14 db édesítőszerrel készült dobozos üdítőnek felel meg), amit normális körülmények között nem fogyaszt el egy ember egy nap – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közleményében.
„Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy az élelmiszerösszetevők, adalékanyagok biztonságos fogyasztását az arra hivatott hatóságok időről időre ellenőrizzék és felülvizsgálják, ez így természetes. Az azonban káros, hogy az eredményt meg sem várva félrevezetően leegyszerűsített, néha szenzációhajhász és riadalomra okot adó hírek jelennek meg ezekről a szakmai vizsgálatoktól függetlenül – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.
Az édesítőszerek között az aszpartám az egyik legalaposabban vizsgált élelmiszer-adalékanyag, az 1984 óta engedélyezett édesítő biztonságosságát legutóbb 2013-ban, illetve múlt pénteken erősítették meg a hatóságok. Az aszpartám egyébként kb. 200-szor édesebb, mint a cukor, ezért nagyon kis mennyiség is elegendő belőle az édesítéshez, az arányok érzékeltetése okán: 100 db aszpartám alapú édesítőtablettában 8,5 mg van.