Egészséges téli íz: a fahéj

Jót tesz a gyomornak, a vérnek, segíti az agyat és a vér cukorszintjére is hatással van, emellett vírus- és baktériumpusztító.

A fahéj számos édesség és étel hozzávalója, de sokaknak igazán a télhez kötődik: már illata is a meghitt, meleg, összebújós estéket idézi. Szerteágazó, jótékony élettani hatásai miatt mindennapi étrendünkbe is érdemes lehet beiktatni magát a fűszert, illetve fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítőket, kivonataiból készült termékeket szájvizektől az illóolajokig.

  • Baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. Segít megelőzni az ínygyulladást, a fogszuvasodást, megszünteti a kellemetlen szájszagot, de légúti fertőzések esetén is hasznos.
  • Hatásos a gyomor és a bél fertőzéseinek csillapítására.
  • Görcsoldó és hányáscsillapító, segíti az emésztést, kezeli az emésztési zavarokat, enyhíti a puffadást.
  • Javítja a vérkeringést, kedvezően hat a vérzsírokra. 
  • Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát.
  • Jót tesz az agyműködésnek, javítja a memóriát, stimulálja a kognitívképességeket.

Érdemes azonban tudni, hogy egyes kutatók újabban csak mértékkel ajánlják a fahéjfogyasztást. Ugyanis egy úgynevezett kumarin nevű anyagot tartalmaz, amely bizonyos szint fölött károsíthatja a májat., viszont a határérték alatti élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók. Gyermekeknek és várandós kismamáknak azonban ajánlatos kevés fahéjas ételt fogyasztaniuk.