Egészséges téli íz: a fahéj
Jót tesz a gyomornak, a vérnek, segíti az agyat és a vér cukorszintjére is hatással van, emellett vírus- és baktériumpusztító.
A fahéj számos édesség és étel hozzávalója, de sokaknak igazán a télhez kötődik: már illata is a meghitt, meleg, összebújós estéket idézi. Szerteágazó, jótékony élettani hatásai miatt mindennapi étrendünkbe is érdemes lehet beiktatni magát a fűszert, illetve fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítőket, kivonataiból készült termékeket szájvizektől az illóolajokig.
- Baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. Segít megelőzni az ínygyulladást, a fogszuvasodást, megszünteti a kellemetlen szájszagot, de légúti fertőzések esetén is hasznos.
- Hatásos a gyomor és a bél fertőzéseinek csillapítására.
- Görcsoldó és hányáscsillapító, segíti az emésztést, kezeli az emésztési zavarokat, enyhíti a puffadást.
- Javítja a vérkeringést, kedvezően hat a vérzsírokra.
- Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát.
- Jót tesz az agyműködésnek, javítja a memóriát, stimulálja a kognitívképességeket.
Érdemes azonban tudni, hogy egyes kutatók újabban csak mértékkel ajánlják a fahéjfogyasztást. Ugyanis egy úgynevezett kumarin nevű anyagot tartalmaz, amely bizonyos szint fölött károsíthatja a májat., viszont a határérték alatti élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók. Gyermekeknek és várandós kismamáknak azonban ajánlatos kevés fahéjas ételt fogyasztaniuk.