Egyen a vesekő ellen

A vesekőbetegség roppant kellemetlen, visszatérő probléma, de sokat tehetünk a megelőzés érdekében: például helyesen megválasztott étkezéssel.

A vesekőbetegség jelenleg a lakosság 5-8 százalékát érinti, de az arány világszerte nő, férfiaknál kétszer gyakoribb, és megjelenése a 30-60. életév között tetőzik. Magyarországon körülbelül 300 ezer azok száma, akik mindkét veséből ismételten ürítenek köveket. Olyan multifaktoriális megbetegedésről van szó, ahol az anyagcsere-tényezők hatására a vizelet túltelítetté válik a kőképző anyagokra nézve - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleményében.

A kockázati tényezők iránti fogékonyság örökölhető, de a kőképződést olyan tényezők is elősegítik, mint például a vizeletpangás, tartós fekvés, szomjazás és a fehérjebő táplálkozás. Ebből adódik, hogy táplálkozással sokat tehetünk a megelőzés érdekében, és ez fordítva is igaz: elősegíthetjük kialakulását.

Lássuk a megelőzés érdekében tett általános tanácsokat:

  • Bőséges folyadékbevitel, ami napi 2,5-3 liter folyadékot, elsősorban vizet jelent, így elérhető az ideálisnak számító napi két liternyi vizeletürítés. 
  • Kevés fehérje: naponta legfeljebb 0,8-1 g /ttkg, és döntően növényi forrásból származzon. 
  • Minél kevesebb telített és transzzsír, több telítetlen zsírsav.
  • Túlzott szénhidrátfogyasztás kerülése. 
  • Normál testtömeg. 
  • Lehetőleg kevés só, napi 5-6 gramm legyen a maximum.

A hangsúly ez esetben is a mozgáson és a kiegyensúlyozott, változatos étrenden van. Nem nyújt száz százalékos védelmet a vesekő ellen, de nagyon nagyban hozzájárul a probléma távol tartásához.