Egyen bátran kenyeret!
A szénhidrát nagyon fontos energiaforrás, és - legyen szó bármilyen étkezésről - magyar ember bizony szegényesnek lát egy asztalt, ahonnan hiányzik a kenyér. Sokat halljuk, mennyire "egészségtelen", de nyilván nem mondunk le róla. Nem is kell.
Tény, hogy a túlzott szénhidrátbevitel nagymértékben felelős a fejlett országokban már kórosnak tekinthető elhízásért, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem. Fontos tápanyag, visszafogottabb szakértők semmiképp nem ajánlják teljes száműzését az étrendből. Ha pedig szénhidrát, akkor Magyarországon a kenyér jelenti azt a bizonyos mindennapi kenyerünket.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kifejezetten a hazai étkezési szokásokat figyelembe véve alakította ki Okostányér elnevezésű ajánlását. Nem kell rosszul érezni magunkat és kibújni a bőrünkből, ha egészségesebb étrendet akarunk összeállítani. Az MDOSZ napi 3-5 étkezést javasol, és egyáltalán nem tiltja a gabonaféléket.
Napi három alkalommal javasolja a gabonafélék, azaz kenyér, tészta, keksz, rizs stb. fogyasztását, ám ebből legalább egy adag legyen teljes értékű/teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemény. Egy adag esetünkben egy kifli vagy zsömle, közepes szelet kenyér vagy kalács, 20 deka főtt tészta vagy rizs, illetve három evőkanál gabonapehely.
A teljes kiőrlésű lisztbe a gabona minden részét, a héját, a csírát, a magbelsőt is beleőrlik - így a fehér vagy finomított lisztekhez képest sokkal magasabb a vitamin-, ásványianyag-, és rosttartalma. Persze nyilván az lenne a legjobb, ha minél gyakrabban ennénk teljes kiőrlésű alapanyagból készült termékeket, durumtésztát, barna rizst, gabonapelyheket. De naponta egyszer mindenkinek bele kell, hogy férjen.