Egyen pogányborsot minden nap!
A paprika, leánykori nevén törökbors vagy pogánybors magas C-vitamin tartalma miatt télen szinte nélkülözhetetlen, de ennél jóval többet is tud.
A paprika a burgonyafélék családjába tartozik, minden faja Közép- és Dél-Amerikából származik, mára szerte a világon termesztik. Magyarországon az 1570-es évekből már említik a források vörös törökbors néven, mint a főúri kertek ritkaságát. Török közvetítéssel érkezhetett, erre utal legalábbis a korai törökbors, pogánybors elnevezés. A paprika szó első írásos említése 1724-ből való, feltehetően a bors görög (peperi) és délszláv (papar) elnevezéséből.
A növény teljesen átalakította a magyar konyhát, pirospaprika örleményeink világhírűek. Ám most maradjunk a sima, egyszerű paprikánál, amit szendvicsekben, hideg reggelik és vacsorák mellé nap mint nap ropogtatunk. Köztudott, hogy Szent-Györgyi Albertnek a paprikából sikerült izolálnia a C-vitamint, és ez az, amiért főleg télen nagyon is ajánlott a fogyasztása: egy közepes zöldpaprika 105, egy narancs 75, egy kisebb paradicsom 12,5, egy közepes alma 7,5 mg C-vitamint tartalmaz. Felnőtteknek ebből 90 milligramm az ajánlott adag, ami viszont a kórokozók elleni küzdelem jegyében vagy betegség esetén kúraszerűen akár a többszörösére is emelhető.
Emellett sok A-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz, az ásványi anyagok közül vas, kálium és magnézium található benne nagy mennyiségben. Jótékony hatásai természetesen nyersen érvényesülnek leginkább, de szárítva, vagy héjában olajon hirtelen kisütve is keveset veszít belőlük. A csípős fajták fertőtlenítő hatással bírnak, csökkentik a koleszterin szintjét, jótékonyan hatnak a vérnyomásra és serkentik az emésztőrendszer működését. Reumatikus ízületi gyulladásokra is alkalmaznak paprikakivonatot, de erősíti az immunrendszert. és fontos szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében.