Egyre népszerűbb a csokiszínű paradicsom
Végre egy jó hír, miszerint a magyarok egyre több paprikát és paradicsomot fogyasztanak. Lássuk hát ennek előnyeit az immunerősítéstől a bőr, illetve a szív- és érrendszer egészségéig. Sőt, a zsírégetésig.
Ha étkezési szokásaink kerülnek szóba, a szakemberek általában azt emelik ki, mennyire egyoldalú a magyarok táplálkozása, az elhízás népbetegség, ami rengeteg veszélyes állapot kialakulásához vezet. Nyilván így is van, jogos az önostorozás, ám így még jobban esik, ha pozitív hírek érkeznek.
Például az, hogy az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ közleménye szerint idén megnövekedett igény mutatkozik paradicsomra és paprikára. Paprikával és paradicsommal a magyar termelők április közepétől novemberig el tudják látni a magyar piacot, és bár a mennyiséget tekintve még mindig a hagyományos zöldségeket veszik a legtöbben, a magyar vásárlók egyre nyitottabbak az újdonságokra is.
Egyre népszerűbbek a „különlegességek” is, mint például a sárga vagy a csokoládészínű paradicsom. paprikából mind többen keresik édesebb, színesebb termékeket, mint például a hazai kaliforniai és pritaminpaprikát. A lényeg azonban, hogy mind a paradicsom, mind a paprika fogyasztásával csak nyerhetünk.
A paprika
Egy átlagos zöldpaprikában több C-vitamin van, mint egy narancsban, önmagában bőven biztosítja egy felnőtt szervezet napi szükségletét. Emellett sok A-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz, az ásványi anyagok közül vas, kálium és magnézium található benne nagy mennyiségben. Jótékony hatásai természetesen nyersen érvényesülnek leginkább, de szárítva, vagy héjában olajon hirtelen kisütve is keveset veszít belőlük.
A csípős fajták fertőtlenítő hatással bírnak, csökkentik a koleszterin szintjét, jótékonyan hatnak a vérnyomásra és serkentik az emésztőrendszer működését. Reumatikus ízületi gyulladásokra is alkalmaznak paprikakivonatot, és erősíti az immunrendszert.
A paradicsom
A paradicsomban is viszonylag sok a C-vitamin, ám más vitaminokat és ásványi anyagokat csak kisebb mértékben tartalmaz, ám van több más előnyös összetevője. Segíthet például csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása, illetve védi a vér egészségét.
A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, az egész szervezet számára hasznos. Egyes kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Ugyancsak a likopin járulhat hozzá a paradicsom öregedésgátló hatásához, segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.