Elfeledett gyógynövény: a kökény
Úgy megyünk el mellette, hogy észre sem vesszük, pedig tucatnyi betegség ellen nyújt védelmet ez a tüskés kis bokor.
Napjainkban elfeledett, mellőzött növényünk a kökény. Bokrai egy-négy méter magasra nőnek erdőszéleken, domboldalakon, cserjésekben, virága, és kékes, feketés bogyói is kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek. Utóbbit épp mostanában csípi meg a dér, amitől fanyar, kesernyés húsa "megenyhül", és igazán finom édes-savanykássá válik.
A fehér virágából készült tea kiváló hashajtó és vizelethajtó, a leveléből készült főzet szájvízként ajánlott. Csillapítja az íny esetleges vérzését, torokfájás, mandulagyulladás esetén pedig gargarizáljunk vele.
A természetben most nyilván hiába keresnénk, de hatóanyagai számos étrendkiegészítőben megtalálhatók. A lényeg, hogy a lehető legkíméletesebb eljárással készült terméket válasszuk, ebben marad meg ugyanis a legtisztább, leginkább hasznosítható formában a kökényvirág és -levél gyógyhatása.
Bogyóját így ősszel elsősorban kiemelkedő C-vitamintartalma miatt érdemel említést, de fogyasztása egész évben ajánlott. Jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri panaszokra, flavonoidjai segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket. De fokozza az anyagcserét, enyhén fogyasztó hatású, így fogyókúrák kiváló, vitamindús serkentője is egyben.