Energiát ad a szőlő

Az amúgy is kedvelt szőlő tele van antioxidánsokkal, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, méregtelenít, erősíti az idegeket, védi a keringési rendszert.

A szőlő nemcsak rendkívül ízgazdag, ezért rendkívül kedvelt gyümölcs, de élettani hatásai is kiemelkedőek. Megtalálható benne az összes B-vitamin, de főleg B12-ben gazdag, de folsav- és biotintartalma is magas. Kiváló antioxidáns, amit C-vitaminnak, rezveratrolnak és kvercitinnek köszönhet, és az ásványi anyagok listája is hosszú, kiemelkedő mértékben található a szőlőben foszfor, magnézium, kalcium, cink, kálium és szelén.

A glükóz és fruktóz formájában benne rejlő szénhidrátok pedig hamar felszívódnak, ezért gyorsan képesek felfrissíteni az embert. Mindent összevetve a szőlő fogyasztása:

  • erősíti az immunrendszert;
  • szabályozza a vérnyomást, segít a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásában;
  • csökkentheti a vérrögképződést;
  • pozitívan hat az agyműködésre, segíthet megelőzni a memóriazavarokat;
  • védi a szem egészségét;
  • gazdag rostokban, ezzel támogatja az emésztést, megelőzi a székrekedést;
  • tisztítja, méregteleníti a szervezetet;
  • erősíti az idegeket, feszültségoldó hatású.

A szőlő magjából hidegen préselt olaj nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban. Az olaj erős antioxidáns hatása mellett védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálereket, de használhatunk szőlőt a bőrünkre kenve is: segíti a sejtek regenerálódását és táplálja a bőrt. A szőlőmag őrleményét pedig tisztításra, hámlasztásra használhatjuk.