Engedéllyel esszük a mérgeket
Az élelmiszereken keresztül bőven jut belénk egészségkárosító anyag, de adagonként mindig "határérték alatt". Olvasson, mielőtt vásárol!
Jogos az elvárás, hogy az állami szervek megvédjenek bennünket az élelmiszerekbe kevert káros összetevőktől. A hivatalok teszik is a dolgukat, de a jog nem tud lépést tartani a tudománnyal, és a kiskapukat sem lehet olyan gyorsan becsapkodni. Sok olyan anyag van, amelyből "felső határt" szabtak meg, illetve amelyek egészségkárosító hatása nem bizonyítható, de gyanított.
A fogyasztó nyilván ezeket is el akarja kerülni, de legalábbis élni akar a joggal, hogy döntsön, méghozzá a tények ismeretében. Ebből a szempontból érdekes nagyon a receptneked.hu által összeszedett néhány tény. Nem ítélkezünk, csak elgondolkodunk.
Az egyik ilyen az élelmiszerek sugárkezelése, ami elpusztítja a bennük levő baktériumokat. Félreértés ne essék, számtalan nagy, elismert szervezet szerint nincs káros hatása, az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Szolgálat egy kutatási anyaga szerint mégis rákkeltő vegyületek jöhetnek így létre. Az ausztrál kormány úgy látja, az eljárás biztonságos, de egyes élelmiszereknek megváltoztatja az ízét, és csökkenti vitamintartalmát. A döntés a vásárló kezében, a sugárkezelést a csomagoláson jelölni kell Magyarországon is.
Sajnos nem igaz, hogy ételeinkből "hivatalosan" száműzik az egészségkárosító, rákkeltő anyagokat. Pedig az EU természetszerűleg nálunk is érvényes szabályozása csak ezek maximális koncentrációját határozza meg. Így kerül teljesen törvényesen higany a halba, ólom a húsba, kadmium a búzába, de folytathatnánk még sokáig.
Nem akarunk lándzsát törni senki és semmi felett, de hangsúlyozzuk: ha egészségesen akarunk étkezni, mindig vizsgáljuk meg a címkét, járjunk utána az alapanyagok "előéletének".