Ennyi mindenre jó a citromfű

A citromfű oldja a stresszt, nyugtatja az idegeket, segíti az alvást, segít gyomorrontás, savtúltengés, hányinger esetén, javítja az emésztést, oldja a görcsöket és csökkenti a vérnyomást.

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, fehér virágú, évelő növény, megdörzsölve kellemes, citromos illatot áraszt. A Közel-Keletről származik, igazán mediterrán éghajlaton érzi jól magát, de kertekben, balkonládákban, ablakpárkányon cserépben is remekül termeszthető. És miért éri meg termeszteni? Friss levelét mártásokba, főzelékekbe, gyümölcslevesekbe, -salátákba tehetjük, de remek ízesítő hal- és húsételek mellé, desszertekhez és frissítő italokhoz.

Előnyös élettani hatásai miatt pedig megéri akár frissen, akár valamely étrend-kiegészítő formájában gyakorta alkalmazni, fő hatóanyagai, a citrál és citronellál tartalmú illóolajok, flavonoidok, cseranyagok, keserűanyag, kávésav. A teljesség igénye nélkül a citromfű:

  • oldja a stresszt;
  • enyhíti a depresszió tüneteit;
  • nyugtatja és erősíti az idegeket;
  • segíti az alvászavarok, álmatlanság leküzdését;
  • enyhíti a fejfájást;
  • jótékony hatással van a gyomorra, segít fuffadás, hányinger, gyomorsavtúltengés, gyomorontás esetén;
  • javítja az emésztést;
  • csökkenti a vérnyomást;
  • görcsoldó hatású;
  • vírusölő tulajdonságokkal bír;
  • a bőrbe dörzsölve képes eltüntetni a kisebb foltokat, bőrhibákat.

A citromfű felhasználható teaként, cseppek formájában, kapszulában, vagyis számtalan formában hozzájuthatunk jótékony összetevőihez.