Ennyi mindenre jó a medvehagyma
A medvehagyma támogatja az immunrendszert hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, gomba- és baktériumölő hatású, és hozzájárul a szervezet megtisztításához. Jótékony hatásairól pedig a szezonon kívül sem kell lemondanunk.
Lassanként véget ér a medvehagyma szezonja, ami viszont csak annyit tesz, hogy a frissen szedett növénytől kell búcsút vennünk. A fokhagymára hajazó kellemes ízről, és főleg remek élettani hatásairól korántsem kell lemondanunk, hiszen szárított formában, teaként vagy kivonatként továbbra is élvezhetjük. De milyen hatásokkal bír a medvehagyma?
- támogatja az immunrendszert;
- csökkenti a magas vérnyomást;
- normalizálja a vér koleszterinszintjét;
- hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez;
- nyugtatja az idegeket;
- tisztítja a vért, a vesét, a húgyhólyagot;
- enyhíti a fejfájást, a szédülést;
- jótékonyan hat a gyomorra;
- segíti a bélrendszer működését;
- krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatékony;
- gomba- és baktériumölő hatású.
Íze és illata okán adja magát, hogy a medvehagymát a fokhagymához hasonlítsuk, és sokan úy vélik, hatóanyagtartalma meghaladja a fokhagymáét. A medvehagyma tartalmaz allicint, nagy mennyiségben vasat, magnéziumot, mangánt cinket és szelént, A- B- C- és H-vitamint, és remek antioxidáns. Mindemellett pedig remek kiegészítője a tavaszi méregtelenítő kúráknak.