Érik a szilva, használja ki!
A szilva élettani hatásait tekintve előkelő helyet foglal el a gyümölcsök között, most van a szezonja. De szilvalé, -lekvár és más készítményeken keresztül akár egész évben részesülhetünk jótéteményeiből.
A szilva a Kaszpi-tenger partjáról származik, ma már mintegy kétezer változatát tenyésztették ki. Hazánkban is kedvelt gyümölcs, elég csak a hungarikumnak számító szatmári szilvalekvárra vagy pálinkára gondolni, de frissen és aszalva is számtalan felhasználási módját ismerjük. ha szilváról beszélünk, nyugodtan ide érthetjük a vele fajazonos ringlót is.
Sok vizet és viszonylag kevés cukrot tartalmaz, 100 gramm gyümölcsben körülbelül 50 kalóriával számolhatunk. Serkenti és frissíti az agyat, elősegíti az anyagcserét. Rosttartamának köszönhetően kiválóan megmozgatja a beleket, ami vizelethajtó hatásával együtt kiválóan kihajtja az emberből a salakanyagokat. Aki esetleg szorulással küzd, forduljon bizalommal az aszalt szilvához, annak ugyanis nagyobb a fajlagos rosttartalma.
"Diétás" étek, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Kiváló forrása a látás, a bőr és a nyálkahártyák egészségéért felelős A-vitaminnak és provitaminjának, a béta-karotinnak. Szinte az összes B-vitamin megtalálható benne, ám a B1- és a B2-vitamin mennyisége kiemelkedő. Ugyancsak említésre méltó a szilva C-vitamintartalma, ami erősíti az immunrendszert, segíti a vas felszívódását, de antioxidánsként sem utolsó.