Erre figyeljen refluxszal nyáron
A nyári programokat komolyan megzavarhatják a refluxos tünetek: hogyan kerülhetjük el ezeket?
Először is érdemes tisztázni, hogy mit is értünk reflux alatt. Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a gyomor savas vagy epés tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami számos nemkívánatos panaszt okoz az érintetteknek. Ezek közül a leggyakoribb a nyálkahártya irritációja miatt tapasztalt, hétköznapian csak gyomorégésnek nevezett tünet, valamint a szegycsont mögött, a mellkas egészében érezhető égő fájdalom – mondja dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa.
Egy másik gyakori és igencsak zavaró panasz a savas vagy keserű szájíz és a savas felböfögés. Tévhit azonban, hogy a reflux kizárólag emésztőszervi tünetekkel ad hírt magáról. Talán meglepő, de a krónikus köhögésük miatt kivizsgálást kérő pácienseknél igen gyakran derül fény reflux betegségre.
Több mint kellemetlen
Az alkalmanként jelentkező refluxos epizódok normálisak: többnyire egy-egy kiadós étkezést követően tapasztalhatjuk, de akár egy szorosabb ruhadarab is kiválthatja a tüneteket. Várandósság idején is gyakorta bukkan fel a kismamáknál, a hasűri nyomásfokozódás és a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt.
Ha azonban rendszeresen tapasztaljuk a tüneteket, akkor forduljunk gasztroenterológushoz, ugyanis a reflux hosszútávon súlyos következményekhez, nyelőcső gyulladáshoz, fekély képződéshez, illetve szűkület kialakulásához vezethet. A reflux életmódbeli változtatásokat igénylő betegség. Az étrend átalakítása mellett a testmozgásra, a dohányzás elhagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére és testsúlyuk optimalizálására kérjük a betegeket.
Erősödő refluxos tünetek nyáron? Így kerülheti el őket
Sokak számára a nyár egyet jelent a felejthetetlen társasági eseményekkel, a grillételek, fagylaltok, jéghideg sörök és koktélok élvezetével. Sajnos azonban épp ezek a népszerű nyári ételek azok, amelyek súlyosbíthatják a refluxot. Dr. Sárdi Krisztina szerint néhány alapanyag újragondolásával a refluxos betegeknek sem kell lemondaniuk a nyár kulináris élményeiről.
- Cserélje le a zsíros húsokat soványabb alternatívára. A hagyományos vörös húsok helyett válasszon pulykát, csirkét és halat a grillezéshez. Ha nem tud lemondani a marhahús pogácsával készült hamburgerről, válasszon alacsony zsírtartalmú húst.
- Ügyeljen az öntetekhez, pácokhoz és szószokhoz használt összetevőkre. Csökkentse minimálisra a paradicsom alapú szószok, a fokhagyma, a hagyma és a fűszerek (különösen a chili, a bors, az erős piros paprika) használatát, és bánjon csínján a citrusos összetevőkkel is.
- Fűszerezze ételeit inkább friss zöldfűszerekkel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal.
- Ha gyakran hűsíti magát fagylalttal, fontolja meg, hogy inkább frissítő jégkrémet, sorbetet vagy alacsony zsírtartalmú, otthon készített joghurtfagylaltot eszik. Ha képtelen ellenállni a fagylalt csábításának, kerülje a csokoládés és mentás ízt, mivel ezek súlyosbíthatják a refluxot.
- Korlátozza az alkohol, a koffein, a citrusos és szénsavas italok fogyasztását! Az alkoholos koktélok helyett próbálja ki inkább a nagy népszerűségnek örvendő refluxbarát mocktail italokat. Az összetevők kiválasztásakor itt is kerülje a tüneteket provokáló alapanyagokat (citrusfélék, menta, paprika, csokoládé, kávé).