Étrenddel is tehetünk az aranyér ellen
Az aranyér kialakulása leginkább genetikai eredetű, és életmódbeli tényezők siettethetik megjelenését. A közvetlen kiváltó ok viszont a leggyakrabban a székeléshez köthető, ezért nem mindegy annak minősége.
Az aranyérbetegség kényelmetlen, fájdalmas és sokszor ijesztő, a végbél és a végbélnyílás falában elhelyezkedő visszeres csomók tágulata, megnagyobbodása és gyulladása okozza. A háttérben örökletes kötőszöveti gyengeség áll, vagyis genetikai adottságok alapjaiban határozzák meg a kórkép kialakulását.
Ezzel együtt bizonyos életmódbeli tényezők is szerepet játszanak a nemkívánatos folyamatok beindulásában, ilyen az ülő életmód, a mozgáshiány, a helytelen székelési szokások, valamint az elhízás.
A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok ugyanakkor a székletürítés közbeni erőlködés, illetve az arra késztető kemény széklet és székrekedés. Éppen ezért a megelőzés és a kezelés elsődleges eszköze is a táplálkozás és emésztés terén keresendő – írja a HáziPatika.hu.
Kevés rost, kemény széklet
Az elfogyasztott ételek a gyomorból először a vékony-, majd a vastagbélbe kerülnek, a szervezet ez utóbbi „helyszínen” vonja ki belőlük a folyadékot. Optimális esetben már megfelelő állagú végtermék érkezik a végbélbe, beindítva a székletürítési ingert. A probléma ott kezdődhet, hogy ha a széklet sok időt tölt a vastagbélben, akkor túlzottan sok víz is távozhat belőle.
Állaga ezért a kelleténél keményebbé válik, megnehezítve ezáltal az emésztőcsatornából való kiürülést is. Ez ellen elsősorban elegendő rostbevitellel és folyadékpótlással védekezhetünk. A számok nyelvén: felnőttek számára az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi 16-29 gramm rost bevitelét ajánlja, illetve 7,5-12 gramm rostot minden elfogyasztott ezer kalória után. Magyarországon átlagosan ennél kevesebbet fogyasztunk, tehát érdemes lenne jobban figyelnünk a rostbevitelünkre.
A lényeg az emésztés
Egyes élelmiszerek rost-, illetve folyadéktartalma támogatja az emésztést, ezáltal érdemes az étrendünk szerves részévé tennünk ezeket. Helyes diéta mellett néhány héten belül enyhülni kezdhetnek az aranyeres panaszok. A túlzott zsír- és fehérjebevitel jelentősen lassíthatja az emésztést, ezáltal székrekedést okozhat, emellett aranyér esetén jobb, ha kerüljük az erősen fűszeres, csípős ételeket, továbbá a kávét, az alkoholt és a cukros, szénsavas üdítőitalokat.
A babféléktől a lencsén át a zöldborsóig számos olyan hüvelyes zöldség könnyen elérhető mindenki számára, amely magas rosttartalma révén ideális összetevője lehet akár főtt ételeknek, akár salátáknak. A babot felhasználás előtt érdemes beáztatni, mivel így kevésbé fog puffasztani.