Ez a gyümölcs energiát ad és vitalizál
Támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, energiadús, tápláló, jót tesz a csontoknak, izmoknak, de még a látásnak is. Értékes, és jóízű gyümölcs a datolya.
A datolya a datolyapálmák gyümölcse, a laikus szemnek a „pálmafa” típuspéldányai, pedig rendszertanilag nem is tartoznak a fák közé. A meleg klímát kedvelik, sivatagi oázisokban és szubtrópusi területeken nőnek. A datolyával hazánkban a téli időszakban és szárított, aszalt formában találkozunk, de friss formájában is hozzáférhető.
Amellett, hogy a gyümölcs húsa kellemesen édes, számos élettanilag kedvező hatással is bír. A datolya gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, illetve A-, többféle B-, C- és K-vitaminban. Beltartalmának köszönhetően a datolya:
- támogatja az immunrendszer megfelelő működését,
- segíti a csontok és az izmok egészségét,
- jótékonyan hat a bőrre és látásunkra,
- segíti az emésztést,
- megelőzi/enyhíti a székrekedést
- hozzájárul a vércukor szintjének egyensúlyához.
Energiadús és tápláló étel, sportolás, túrázás során néhány szem datolya kiváló forrása a többletkalóriáknak. Emellett laktató, már egy kevés datolya is elnyomja az éhséget, az édesség utáni sóvárgást, a jóllakottság érzéséhez pedig magas fehérjetartalma is hozzájárul. Akár a friss, akár a szárított datolya gazdag élelmi rostokban.