Ez a gyümölcs magasan ver minden mást

A fekete ribizli elképesztően gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és vagy tucatnyi különböző betegség, probléma ellen lehet hatékony. 

Nemrégiben azt írtuk, a ribizli íze megosztó, ám élettani hatásai nagyon is kedvezőek. Nos, mindez hatványozottan igaz a fekete ribizlire. A bogyók elrágcsálása nem mindenkinek okoz élményt, ám a gyümölcs leve kiváló ízű, borként, teák ízesítőjeként is megállja a helyét, gyógyhatása pedig kiemelkedő. Fogyasztása nemcsak jótékony hatású, de egyenesen ajánlott. 

Igazi C-vitaminbomba, 100 gramm fekete ribizliben 140-170 mg található, a napi ajánlott beviteli mennyiség bő másfélszerese - ráadásul természetes formában. Bőségesen tartalmazza az A-vitamin előanyagát, B1-, B2- és E-vitamint. Az ásványi anyagok közül említésre méltő mennyiségben van benne vas, kalcium, kálium és nátrium. 

Még fontosabb, hogy antioxidánsokban felülmúlja az összes piros gyümölcsöt, csak antocián-származékokból 500 mg-ot találunk 100 gramm feketeribizliben. Az antioxidánsok ugye olyan vegyületek, amelyek semlegesítik a sejteket károsító szabadgyököket, ezzel segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. 

A gyümölcs több jótékony tulajdonsága még nincs minden kétséget kizáróan bizonyítva, de az eddigi vizsgálatok szerint hatékony lehet:

  • érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma gyógyítására;
  • Parkinson-kór és időskori demencia ellen;
  • menopauza idején és számos, a korral járó betegség esetén;
  • vashiányos vérszegénység leküzdésére;
  • megfázásra;
  • méregtelenítésre és vízhajtásra;
  • a bélflóra egyensúlyának fenntartására;
  • kiütéses, gyulladt bőr nyugtatására.
Kapcsolodó termékek