Ez a gyümölcs magasan ver minden mást
A fekete ribizli elképesztően gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és vagy tucatnyi különböző betegség, probléma ellen lehet hatékony.
Nemrégiben azt írtuk, a ribizli íze megosztó, ám élettani hatásai nagyon is kedvezőek. Nos, mindez hatványozottan igaz a fekete ribizlire. A bogyók elrágcsálása nem mindenkinek okoz élményt, ám a gyümölcs leve kiváló ízű, borként, teák ízesítőjeként is megállja a helyét, gyógyhatása pedig kiemelkedő. Fogyasztása nemcsak jótékony hatású, de egyenesen ajánlott.
Igazi C-vitaminbomba, 100 gramm fekete ribizliben 140-170 mg található, a napi ajánlott beviteli mennyiség bő másfélszerese - ráadásul természetes formában. Bőségesen tartalmazza az A-vitamin előanyagát, B1-, B2- és E-vitamint. Az ásványi anyagok közül említésre méltő mennyiségben van benne vas, kalcium, kálium és nátrium.
Még fontosabb, hogy antioxidánsokban felülmúlja az összes piros gyümölcsöt, csak antocián-származékokból 500 mg-ot találunk 100 gramm feketeribizliben. Az antioxidánsok ugye olyan vegyületek, amelyek semlegesítik a sejteket károsító szabadgyököket, ezzel segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását.
A gyümölcs több jótékony tulajdonsága még nincs minden kétséget kizáróan bizonyítva, de az eddigi vizsgálatok szerint hatékony lehet:
- érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma gyógyítására;
- Parkinson-kór és időskori demencia ellen;
- menopauza idején és számos, a korral járó betegség esetén;
- vashiányos vérszegénység leküzdésére;
- megfázásra;
- méregtelenítésre és vízhajtásra;
- a bélflóra egyensúlyának fenntartására;
- kiütéses, gyulladt bőr nyugtatására.