Ez a leghatékonyabb magyar gomba!
A gyapjas tintagomba véd a cukorbetegség ellen, segíti az emésztést, vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Sok helyen megterem, de porítva, szárítva egész évben beszerezhető.
A gyapjas tintagomba a síkságoktól a középhegységekig széles körben elterjedt, tavasztól őszig találkozhatunk vele. Fiatalon fehér, henger alakú, majd felnyílik a gyapjas felületű kalap, a fehér szín lassan barnásba, majd feketébe fordul, végül egy kenőcsös, fekete tintához hasonló masszává folyik szét. Az elnevezése így már érthető.
Sokak szerint az egyik legjobb étkezési gombánkról van szó, jó ízű és sokoldalúan felhasználható. Minket most elsősorban az emberi szervezet számára fontos vitaminok, ásványi anyagok és más értékes vegyületek miatt fontos. A gombában megtalálható mind a 20 aminosav, amelyek közül kilenc esszenciális, azaz a szervezet nem képes előállítani, külső forrásból kell "beszereznie".
Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, de található benne nátrium, vas, mangán, cink, foszfor és réz. A vitaminok közül C-, B1-, B2- és D-vitaminnal tud szolgálni ez a gomba. Jelentősen csökkenti a vércukor szintjét, egyes - egereken végzett - kísérletek szerint hatása és annak tartóssága vetekszik néhány, orvosi gyakorlatban használt készítményével. A távol-keleti gyógyászatban régóta alkalmazzák a gombát aranyér kezelésére és az emésztés segítésére- magas rosttartalma fokozza a bélmozgást.
Nem véletlen hát, hogy 2009-ben az év gombájának választották. A gyapjas tintagomba kényelmesen, egyszerűen és egész évben hozzáférhető módon szárított, porított formában étrendkiegészítőként is kapható.