Ez az étrend javasolt COVID esetén

Nagyon sok COVID-ból gyógyult beteg számol be olyan hosszan fennálló panaszokról, mint például fáradtság, gyengeség, étvágytalanság. Az ezek következtében kialakuló fogyás és alultápláltság jelentősen lassítja a teljes gyógyulást: ezért adtak ki a regenerációt segítő táplálkozási ajánlást magyar dietetikusok.

Az új koronavírus okozta betegség súlyossága egyénenként változik. Van, aki szinte észre sem veszi a tüneteket, míg más iszonyú szenvedésről számol be, sokan szorulnak kórházi ellátásra, illetve amint a napról-napra érkező statisztikákból kiderül, lélegeztető gépre. Vagy túl sem élik. A közepes vagy súlyos lefolyású COVID-ból gyógyultak hosszú lábadozásról, sokáig fennálló panaszokról számolnak be, ezek részletei még a tudomány előtt is jobbára ismeretlenek.

Krónikus fáradtság, memória- és koncentrációzavarok, izom és ízületi fájdalma, vagy csökkent étvágy, az ízérzékelés és szaglás hiánya a leggyakoribb, akár hónapokig fennálló következmény. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezért a betegség utáni regenerációt segítő táplálkozási ajánlást adott ki.

Gyakori étkezés, dúsított ételek

A közlemény megjegyzi, az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. A COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, de az alultápláltság legalább ilyen veszélyes: egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.

Az ajánlás szerint pedig fogyás és/vagy alultápláltság esetén rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását, együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést. Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, például halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát.

Dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral, fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk. Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk szakemberhez.

Fokozzuk az ízeket

Étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket. Az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek, de a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni.

Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel. Fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket, szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást pedig fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.

Fáradtság és légszomj esetén a dietetikusok tanácsa szerint a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet, a fogások nedvesítésében jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében.