Ezek az ételeket érdemes kerülni kánikulában
Egyes ételek vizet vonnak el a szervezetünktől, ezért az amúgy is nagy folyadékveszteséggel járó kánikulában érdemes lehet ezeket kerülni. A sós, az édes és a csípős.
Nyáron, a nagy melegben nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, ilyenkor egy felnőtt számára még kevés aktivitás mellett is 4-5 liternyi folyadék indokolt. Persze nem kávé, alkohol vagy egyéb, vízhajtó ital, hanem lehetőség szerint víz, gyümölcslé, gyülölcstea.
Vannak azonban az élelmiszerek között is olyanok, amelyek csökkentik szervezetünk folyadékháztartását, így kánikulában jobb kerülni. Ezekről árul el részleteket a Webbeteg szakértő szerzője, Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember.
Sós ételek
Az úgynevezett dehidratáló ételek testünk egyes részeiből elvonják a vizet, és/vagy fokozzák a vesék vizeletkiválasztó funkcióját. Ilyenek a magas sótartalmú ételek, mint például chipsek, rágcsálnivalók vagy a sózott pékáruk, pizzák, készételkonzervek, zacskós levesek, gyorséttermi hamburgerek, sült krumpli, feldolgozott húskészítmények stb.
Ezek egyrészt a tartósítás és állagmegőrzés, másrészt az élvezeti érték (íz) növelése miatt tartalmaznak nagy mennyiségben sót. Az így bevitt só megköti a vizet, a szervezetünk jelzőrendszere révén pedig csakhamar szomjúság jelentkezik. Ezt nem lenne szabad megvárni, mert ez a kiszáradás első figyelmeztető jele.
Csípős és édes
Ugyanez a helyzet az erőteljes fűszerekkel is: a csípős, erős ételek elfogyasztása után nagyon kívánja a szervezetünk a folyadékot. Nemcsak a magyaros, hanem a keleti konyha is előszeretettel használja az erőteljes, karakteres ételízesítőket: kánikulában kerüljük a csípős paprikával, pepperónival, chilivel, fekete borssal, szójaszósszal, curryvel, mustárral ízesített ételeket.
Az édes ételek is dehidratálhatják szervezetünket. A nagy mennyiségű cukor, sütemények, édességek, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek elfogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszint, és emiatt más szövetekből vízelvonás történik, hogy sikerüljön visszaállítani a vér optimális cukortartalmát.
A fehérjefogyasztás megnöveli a szervezet folyadékigényét, ez kimondottan igaz a sportolókra, akik egy-egy edzés után magas fehérjetartalmú turmixokat fogyasztanak. A sok fehérje miatt a vesékre nagyobb megterhelés hárul, a vizelet koncentráltabb, azaz töményebb lesz.