Ezeket biztos nem tudta a fogmosásról
Gyermekkorunk óta tudjuk, milyen fontos fogaink ápolása, és nyilván ennek helyes módjával is mindenki tisztában van. Pedig nem, ezeket például biztos nem tudta.
Azt például, hogy ha fogmosás után öblítünk, azzal szinte az egész procedúrát feleslegessé tesszük. Na jó, nem teljesen, de a fluorid, ami a fogak ellenálló képességét hivatott növelni, akkor fejti ki leginkább hatását, ha hosszú ideig a felületen hagyjuk. Kevesen tudják azt is, hogy az almasav enyhe fertőtlenítő hatása miatt jelentősen hozzájárul rágómunkásaink egészségéhez.
A fogak érdekében is érdemes tehát minél több almát, epret, cseresznyét, szilvát és barackot fogyasztani. A Házipatika.com a fogselyem napi használatát ajánlja, legalább egyszer: az ételmaradékokon túl sok baktériumtól is megszabadít.
Savas ételek, italok puhítják a fogzománcot, ezért közvetlenül ilyenek fogyasztása után ne mossunk fogat - várjunk legalább egy órát. Ebből is következik, de talán a legmeglepőbb, hogy sok szempontból jobb evés előtt marokra kapni a fogkefét, mint utána. A fogakon élősködő baktériumok ugyanis az ételünkből származó cukorral kapcsolatba lépve savat termelnek, és megnyílik az ördögi kör.
Ami a legfontosabb: lefekvés előtt mindenképpen mossunk fogat, így megvédhetjük magunkat a hihetetlenül gyorsan szaporodó káros baktériumok túlburjánzásától. Végül, de nem utolsósorban a nyelv megtisztítása is legyen része fogmosásnak, mert a felületén kialakuló plakkréteg a rossz lehelet és az ínyproblémák forrása lehet.