Főkategóriák
Ezeket biztos nem tudta a ribizliről
Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, és jót tesz a bőrnek.
A "tőről metszett" ribizli kissé savanykás íze megosztja az embereket, ám abban mindenki egyetért: szörpnek, lekvárnak, süteményekbe egészen kiváló. A piros bogyókat termő 1-1,5méteres bokrok az északi féltekén a mérsékelt égövön mindenhol elterjedt, a magyar kertekben a XVI-XVII. század környékén jelent meg. Ha valaki íze miatt mellőzné. hát fogyassza "gyógyszerként".
C-vitamintartalma kifejezetten magas, 100 grammban 30-40 mg. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamint találunk benne nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül fontos megemlíteni a vasat, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort.
Amit kevesen tudnak a ribizliről:
- növényi rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre;
- flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhetően tumorellenes hatású;
- növényi zsírjai regenerálják és nyugtatják a fáradt, kiszáradt bőrt, bőrallergia ellen is hatékony.
Kapcsolodó termékek