Ezeket biztos nem tudta a ribizliről

Tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, és jót tesz a bőrnek.

A "tőről metszett" ribizli kissé savanykás íze megosztja az embereket, ám abban mindenki egyetért: szörpnek, lekvárnak, süteményekbe egészen kiváló. A piros bogyókat termő 1-1,5méteres bokrok az északi féltekén a mérsékelt égövön mindenhol elterjedt, a magyar kertekben a XVI-XVII. század környékén jelent meg. Ha valaki íze miatt mellőzné. hát fogyassza "gyógyszerként". 

C-vitamintartalma kifejezetten magas, 100 grammban 30-40 mg. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamint találunk benne nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül fontos megemlíteni a vasat, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort. 

Amit kevesen tudnak a ribizliről:

  • növényi rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre;
  • flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhetően tumorellenes hatású;
  • növényi zsírjai regenerálják és nyugtatják a fáradt, kiszáradt bőrt, bőrallergia ellen is hatékony. 
Kapcsolodó termékek