Ezért ajánlott szilvát enni

Kiváló immunerősítő, gazdag rostokban és antioxidánsokban, jótékonyan hat a szívre, az agyra, az idegekre, és fogyókúrázóknak is remek választás. A szilva sokkal értékesebb, mint gondolnánk.

A szilva a rózsafélék családjába tartozó növény, világszerte számtalan faját, fajtáját termesztik. Magyarországon kedvelt, ősi gyümölcs, sőt szerves része a magyar kultúrának, akár a szilvafára, szilvalekvárra vagy szilvapálinkára gondolunk. Sokoldalúan felhasználható, a pálinka és a lekvár mellett készülhet belőle kompót, aszalvány, üdítőital, sütemény, de még húsok mellé is kiváló.

Sok „divatos” gyümölcs mellett a megszokott szilvánkat hajlamosak vagyunk nem sokra értékelni, pedig rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban (főleg A-, B- és C-vitaminban), ásványi anyagokban (elsősorban vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és szelén) és rostban. A szilva:

  • kiváló immunerősítő;
  • védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól;
  • hozzájárul a vércukor szintjének normalizálásához;
  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • nyugtató hatású;
  • jótékonyan hat az agy és az idegrendszer működésére.
  • enyhe hashajtó;
  • hozzájárul a szívritmus szabályozásához;
  • kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának.

A legjobb persze frissen és nyersen fogyasztani, a tartósító eljárások közül aszalással őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására beltartalma ugyan szegényesebb, de a szilvalekvár is gazdag antioxidánsokban, illetve emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.