Ezért egyen rendszeresen diót
A dió gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, omega-3 zsírsavban, rostokban és erős antioxidáns. Érdemes rendszeresen fogyasztani, a diófa levele pedig gyógyászati célokra is alkalmazható.
A dió a diófélék családjába tartozó növénynemzetség, fajszinten hazánkban a legelterjedtebb a közönséges dió. Évezredek óta az emberek fontos tápláléka, fája is igen értékes, sőt a „diófa” sok népnél, így a magyar kultúrában is kiemelt szerepet tölt be a növények köréből.
A diófa levelei és a termés zöld burka is felhasználható gyógyászati célokra. Vértisztítóként, gyomorerősítőként tartják számon, segíti az emésztést, féreghajtó hatású, de bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is javasolják. Ajánlják magas vérnyomásra, aranyérbántalmakra vagy borogatásként mandula- és szemgyulladásra is.
A dió termése gazdag A- és E-vitaminban, többféle B-vitamint is tartalmaz, az ásványi anyagok közül a fluort, a mangánt, a rezet és a szelént érdemes kiemelni. Gazdag rostokban, nagy mennyiségben tartalmaz növényi omega-3 zsírsavakat. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét, tisztítja a vért, segít megelőzni az erek rugalmasságát, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
Támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet. Erős antioxidáns, hatékonyan száll szembe a sejtjeinket pusztító szabadgyökökkel.