Ezért egyen rengeteg szőlőt
A szőlőben található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és egyéb, élettanilag előnyös összetevői okán védi a szívet és az ereket, segíti az emésztést, antibakteriális és vírusellenes hatású, csökkenti a stresszt, serkenti az agy működését. A magjából préselt olaj külön értékes, és a bőrt is ápolja.
A szőlő a szőlőfélék családjába tartozó nemzetség, számtalan fajt és alfajt foglal magában, az emberiség már jó 5-6000 éve bevonta a termelésbe. Idén az időjárás miatt korán megkezdődött a szüret, mostanában mindenhol elérhető a friss gyümölcs. Azon túl, hogy a bor alapanyaga, a szőlő rengeteg, élettanilag előnyös tulajdonsággal bír.
Megtalálható benne az összes B-vitamin, de főleg B12-ben gazdag, miközben folsav- és biotintartalma is magas. Kiváló antioxidáns, amit C-vitaminnak, rezveratrolnak és kvercitinnek köszönhető. Az ásványi anyagok listája is hosszú, kiemelkedő mértékben található a szőlőben foszfor, magnézium, kalcium, cink, kálium és szelén. A glükóz és fruktóz formájában benne rejlő szénhidrátok hamar felszívódnak, ezért gyorsan képesek felfrissíteni az embert, ami fokozott szellemi munka során kifejezetten jól jöhet. Értékes beltartalmának köszönhetően a szőlő többek között:
- védi a szívet és az érrendszert;
- segíti az emésztést;
- antibakteriális és vírusellenes hatású;
- csökkenti a stressz hatásait;
- serkenti az agy működését;
- védi a szemet;
- jótékonyan hat az epére és a májra.
A szőlő magjából hidegen préselt olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban. Az olaj erős antioxidáns hatása mellett Védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálereket, ezáltal segít elkerülni a trombózist. De használhatunk szőlőt a bőrünkre kenve is: segíti a sejtek regenerálódását és táplálja a bőrt. A szőlőmag őrleményét pedig tisztításra, hámlasztásra használhatjuk.