Ezért egyen sok almát

Hazánkban az alma a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs, jó tárolhatósága miatt télen is kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ám ezen túl is számos előnyös élettani hatással bír.

Az alma a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, több mint 50 faja Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában honos. Laikusként és vásárlóként mi az úgynevezett nemes almával, pontosabban annak számos fajtájával, hibridjével találkozunk, és azon túl, hogy gyümölcsként fogyasztjuk, az élelmiszeripar számára is fontos nyersanyag.

Immunrendszer és emésztés

Az alma egyik legfőbb előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, azaz az oxidációs folyamatok semlegesítésében szerepet játszó növényi anyagokat. Ezek főleg a gyümölcs héjában találhatók, vagyis ezért érdemes biotermesztésből származó gyümölcsöt vásárolni és hámozás nélkül fogyasztani. A flavonoidok szerteágazó hatása:

  • erősítik az immunrendszert;
  • gyulladáscsökkentő hatásúak;
  • védik a májat;
  • segítenek a vírusos, bakteriális fertőzések ellenében.

Az alma sok rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, serkenti a bélmozgást, jótékonyan hat a hasmenésre és a székrekedésre is.

Vitaminok, ásványi anyagok

Az alma hozzájárul a koleszterin szintjének csökkentéséhez, és cukorbetegség esetén is számíthatunk rá, mivel csökkenti a cukor felszívódását. Tartalmaz C-vitamint, bár nem olyan mennyiségben, mint a télen ugyancsak népszerű citrusfélék, de A-vitaminban és B-komplex vitaminokban is gazdag.

Az ásványi anyagokból találunk benne cinket, káliumot, kalciumot, jódot, fluort és szelént, ezek mind szükségesek a szervezet védelmi rendszerének hatékony működéséhez.

Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi. Ihatjuk szűrt, illetve rostos üdítő változatát, a szárított almahéjból készíthetünk teát, ami kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen.