Ezért egyen sok céklát
A cékla remek immuntámogató, antioxidáns hatású, támogatja a máj működését és javítja a keringést, az erőnlétet és a teljesítményt. Ráadásul alacsony kalória és szénhidráttartalma miatt diétázóknak kifejezetten ajánlott.
A cékla vagy céklarépa a Földközi-tenger vidékén őshonos faj, hazánkban a XVII. században jelent meg. Manapság kedvelt salátanövény, savanyúságként egész évben bármikor fogyasztható. Konyhai felhasználása mellett egészségügyi előnyei is egyre nyilvánvalóbbak, nem véletlenül kap helyet egyre több étrend-kiegészítőben vagy gyülölcslében.
Elsősorban magas antioxidáns-tartalma érdemel említést, de kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A-, C- és többféle B-vitamint, illetve rengeteg ásványianyagot is találunk benne, főleg káliumban gazdag. Beltartalmának köszönhetően a cékla:
- erős antioxidáns;
- támogatja az immunrendszert;
- diétázóknak kifejezetten ajánlott: kalória- és szénhidráttartalma is alacsony;
- remek vérképző;
- csökkenti a vérnyomást;
- javítja az erőnlétet és a teljesítményt;
- támogatja a máj működését;
- javítja a keringést;
- stimulálja az idegrendszert,
- vízhajtó és méregtelenítő hatású,
- jó hatással van a magzat fejlődésére.
A céklalé és az egyéb termékek akkor őrzik meg legteljesebben a gumó értékes hatóanyagait, ha kíméletes eljárással, lehetőleg főzés nélkül készülnek.