Ezért egyen sok céklát

A cékla remek immuntámogató, antioxidáns hatású, támogatja a máj működését és javítja a keringést, az erőnlétet és a teljesítményt. Ráadásul alacsony kalória és szénhidráttartalma miatt diétázóknak kifejezetten ajánlott.

A cékla vagy céklarépa a Földközi-tenger vidékén őshonos faj, hazánkban a XVII. században jelent meg. Manapság kedvelt salátanövény, savanyúságként egész évben bármikor fogyasztható. Konyhai felhasználása mellett egészségügyi előnyei is egyre nyilvánvalóbbak, nem véletlenül kap helyet egyre több étrend-kiegészítőben vagy gyülölcslében.

Elsősorban magas antioxidáns-tartalma érdemel említést, de kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A-, C- és többféle B-vitamint, illetve rengeteg ásványianyagot is találunk benne, főleg káliumban gazdag. Beltartalmának köszönhetően a cékla:

  • erős antioxidáns;
  • támogatja az immunrendszert;
  • diétázóknak kifejezetten ajánlott: kalória- és szénhidráttartalma is alacsony;
  • remek vérképző;
  • csökkenti a vérnyomást;
  • javítja az erőnlétet és a teljesítményt;
  • támogatja a máj működését;
  • javítja a keringést;
  • stimulálja az idegrendszert,
  • vízhajtó és méregtelenítő hatású,
  • jó hatással van a magzat fejlődésére.

A céklalé és az egyéb termékek akkor őrzik meg legteljesebben a gumó értékes hatóanyagait, ha kíméletes eljárással, lehetőleg főzés nélkül készülnek.

Kapcsolodó termékek