Ezért egyen sok körtét
A körte gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, támogatja az emésztést, a bélműködést, és segíti a fogyást is. A legjobb nyersen fogyasztani.
A körte a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség számos főbb faja, alfaja mellett sok hibridje is létezik. Legalább háromezer éve ismerjük és termesztjük, őshazája Európa, Ázsia, és Észak-Afrika partvidéki és enyhe éghajlatú területei. Hazánkban is remekül megél, közkedvelt gyümölcs, legfőbb hazai termőterületei az Alpokalján, a Bodrogközben és Szatmárban vannak.
Nyersen az igazi
Felhasználási területe igen széles, készülhet belőle szósz, aszalvány, befőtt, lekvár és természetesen pálinka, csak a fantázia szab határt.
Előnyös élettani hatásai azonban nyersen fogyasztva érvényesülnek a leginkább. Nyilván ez csak az év egy bizonyos részében kivitelezhető, máskor érdemes olyan feldolgozott formáját választani, amelyben a legkevesebb „beavatkozást” kellett elviselnie, úgy mint bio levek, pürék, természetes eljárással készített kivonatok.
Belekre és fogyáshoz
A körte többek között:
- segíti az emésztést;
- szabályozza a bélműködést;
- enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait;
- kedvező hatással bír a köszvényre és a reumára;
- jótékonyan hat érelmeszesedésre, az idegrendszerre;
- alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kifejezetten előnyös fogyókúra idején;
- gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Babák számára ajánlott „első gyümölcs” a körte, mert ritkán vált ki allergiás reakciót. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és rezet, olyan oxidáns anyagokat, amelyek erősítik az immunrendszert. Minél érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst remélhetünk tőle. Kiváló természetes forrása a réznek, cinknek, kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak és vasnak, a vitaminok közül pedig a C mellett az A-, B1-, B2-vitaminokat érdemes említeni.