Ezért egyen sok narancsot
Kiváló vitaminforrás, erősíti az immunrendszert, segíti a gyógyulást, támogatja az emésztést, oldja a stresszt, méregtelenít, és hozzájárul szívünk, érrendszerünk egészségéhez.
A tél hazánkban hagyományosan a déli gyümölcsök szezonja, egyik fő vitaminforrásnak számít és az ízük, sokrétű felhasználásuk miatt is népszerűek. Közülük is kiemelkedik a narancs, amelyet fogyasztunk gerezdekre szedve, a levét kifacsarva, de része ételeinknek, szörpjeinknek, a héját édességekhez használjuk fel, illóolajával pedig meghitt hangulatot varázsolunk otthonainkba.
Narancsot fogyasztani nagyon is megéri, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, A- és B-vitaminokat, magas a rosttartalma és hatékony antioxidáns. A teljesség igénye nélkül a narancs:
- erősíti az immunrendszert;
- vírus- és baktériumölő hatású;
- segít elkerülni, illetve kezelni a megfázásos, náthás tüneteket;
- erősíti a kötőszöveteket, fogakat, csontokat, ízületeket;
- hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához;
- jótékonyan hat a koleszterinszintre;
- méregtelenít;
- kezeli a székrekedést;
- serkenti az emésztést;
- oldja a stresszt, javítja a hangulatot;
- vízhajtó hatású.
A narancs alacsony kalóriatartalma mellett hatékonyan űzi el az éhségérzetet, ezért fogyókúrák mellé is ajánlott. Ha azonban csak egyetlen hatását kellene kiemelnünk, akkor a narancsot, mint vitaminbombát kell hangsúlyozni. Már egy-két gyümölcs is bőven fedezi a napi szükségletet, ami a természetes kísérőanyagoknak köszönhetően remekül hasznosul.
Valójában a C-vitamin legjelentősebb forrása télen, mert mindig frissen kapható, míg hazai zöldségeink, gyümölcseink a tárolás során idővel veszítenek vitamintartalmukból.