Ezért egyen sok sütőtököt
A sütőtök igazi kincs az őszi-téli időszakban, testszerte számos előnyös tulajdonsággal bír: erősíti az immunrendszert, segíti a máj működését, serkenti az agyat, védi a szív- és érrendszert.
A sütőtök egy több tökfajtát jelölő gyűjtőnév, amelyeket jellemzően sütve fogyasztunk. Nevezik őket téli töknek is arra utalva, hogy teljes (biológiai) érettségükben takarítják be ősszel, és egész télen fogyaszthatók maradnak.
A leggyakrabban sütve fogyasztjuk, de készíthető belőle főzelék, sütemény, lekvár vagy leves, de ivóléként is megállja a helyét főleg olyan, élettanilag értékes összetevőkkel keverve, mint például a paradicsom vagy a sárgarépa. A sütőtökben lévő fontos tápanyagok főleg az őszi-téli időszakban igazán értékesek: vitaminok, olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása.
- Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású béta-karotint, ez adja narancssárga színét. Ez az vegyület az A-vitamin előanyaga is, nélkülözhetetlen például a látás épségének
- megőrzésében.
- Támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
- Nagyon gazdag C-vitaminban, erősíti az immunrendszert.
- Magas rosttartalmához alacsony kalória társul, ezért fogyókúra esetén is kiváló étel.
- A tök magjából préselt olaj magas arányban tartalmaz többek között telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és a prosztataproblémáktól óvó fitoszterolt.
Széppé varázsolja a bőrt, a benne lévő káliumnak köszönhetően vértisztító, méregtelenítő, segít megelőzni a székrekedést és tisztítja a beleket. Serkenti a máj működését. Tiamint tartalmaz, amely javítja a hangulatot és a memóriát, vagyis a téli vizsgaidőszakban diákok számára kifejezetten hasznos.
Gyulladásos megbetegedések esetén is sikerrel alkalmazható, hatékonysága kiemelkedő megfázásos betegségek során. Alkalmazható emellett különböző tüdőkárosodásokra, tüdőgyulladásra, de enyhíti az allergia kellemetlen tüneteit is.