Ezért egyen sok szilvát
A szilva tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segíti az emésztést és remek kiegészítője a fogyókúráknak. A legjobb frissen fogyasztani, de aszalva és lekvárként is sokat megőriz értékeiből.
A szilva világszerte termesztett, kedvelt csonthéjas gyümölcs, fajtáinak se szeri se száma. Magyarországon is a népszerűbb gyümölcsök közé tartozik, a nyersen való fogyasztás mellett számos módon felhasználjuk. Számos étellel lehet kombinálni a szilvás gombóctól húsok kísérőéig, de készülhet belőle lekvár, befőtt, aszalvány, és persze ne feledkezzünk meg a hungarikumok közé emelt szilvapálinkáról sem.
A szilva mindenhogy kiváló, de értékes beltartalma akkor hasznosul a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk. Amiért megéri beiktatni a szilvát az étrendünkbe:
- gazdag antioxidánsokban;
- számos vitamint (főleg A-, B- és C-vitamin) és ásványi anyagot (elsősorban vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és szelén), illetve rostot tartalmaz;
- remek immunerősítő;
- védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól;
- segít normalizálni a vércukor szintjét;
- csökkenti a koleszterinszintet;
- nyugtató hatású, jótékonyan hat az agy és az idegrendszer működésére;
- enyhe hashajtó;
- hozzájárul a szívritmus szabályozásához;
- megköti a felesleges zsírt, kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának.
A tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.