Ezért egyen sok szilvát
Remek immunerősítő, tele van rostokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, segíti az emésztést, támogatja a fogyókúrát és nyugtat. A szilvát vétek lenne kihagyni értendünkből.
Érik a szilva, egyre nagyobb mennyiségben és áron juthatunk hozzá a remek ízű gyümölcshöz. A rózsafélék családjába tartozik, világszerte rengeteg fajtájával találkozhatunk, a szilvatermesztés hagyománya hazánkban is rendkívül gazdag. Remekül tartósítható, készíthetünk belőle befőttet, aszalványt, lekvárt, és hungarikumként elismert pálinka is készül belőle.
Élettani hatások tekintetében azonban a szilvát nyersen ajánlott fogyasztani, frissen a fáról vagy a zöldségestől, hiszen beltartalma ilyenkor a leggazdagabb. Gazdag rostokban, antioxidáns anyagokban, főként A-, B- és C-vitaminból tartalmaz sokat, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban a vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és szelént érdemes kiemelni. A szilva:
- kiváló immunerősítő;
- nyugtató hatású;
- jótékonyan hat az agyra és az idegrendszerre;
- segít normalizálni a vércukor szintjét;
- enyhe hashajtó;
- megmozgatja a beleket, segíti az anyagcserét;
- hozzájárul a szívritmus szabályozásához.
Sok vizet és viszonylag kevés cukrot tartalmaz, 100 gramm gyümölcsben körülbelül 50 kalóriával számolhatunk, amivel a szilva kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának. A tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.