Ezért egyen sok szilvát

A szilva rostokban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, támogatja az immunrendszer működését, és remek kiegészítője a fogyókúrának.

A rózsafélék családjába tartozó szilva Magyarországon a legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik, fogyasztjuk nyersen, aszalva, készítünk belőle szószokat, lekvárt, pálinkát. Most, a szezonban kifejezetten olcsó, miközben pozitív élettani hatásait tekintve felveszi a versenyt bármilyen drága, egzotikus gyümölccsel.

Gazdag vitaminokban főleg A-, B-, C-, E-, K-vitaminból találunk benne nagyobb mennyiséget, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban a vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és szelént érdemes kiemelni. Beltartalmát tekintve, mint minden zöldség és gyümölcs természetesen frissen a legértékesebb, a teljesség igénye nélkül a szilva:

  • erős antioxidáns;
  • rostokban gazdag;
  • segíti az emésztést;
  • támogatja az immunrendszer működését;
  • segít normalizálni a vércukor szintjét;
  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • csökkenti a vérnyomást;
  • nyugtató hatású, jótékonyan hat az agy és az idegrendszer működésére;
  • enyhe hashajtó;
  • hozzájárul a szívritmus szabályozásához.

Alacsony cukor- és kalóriatartalmának köszönhetően kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának. A friss szilva persze csak időszakosan elérhető, a tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.

Kapcsolodó termékek