Ezért egyen sok szilvát
A szilva rostokban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, támogatja az immunrendszer működését, és remek kiegészítője a fogyókúrának.
A rózsafélék családjába tartozó szilva Magyarországon a legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik, fogyasztjuk nyersen, aszalva, készítünk belőle szószokat, lekvárt, pálinkát. Most, a szezonban kifejezetten olcsó, miközben pozitív élettani hatásait tekintve felveszi a versenyt bármilyen drága, egzotikus gyümölccsel.
Gazdag vitaminokban főleg A-, B-, C-, E-, K-vitaminból találunk benne nagyobb mennyiséget, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban a vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és szelént érdemes kiemelni. Beltartalmát tekintve, mint minden zöldség és gyümölcs természetesen frissen a legértékesebb, a teljesség igénye nélkül a szilva:
- erős antioxidáns;
- rostokban gazdag;
- segíti az emésztést;
- támogatja az immunrendszer működését;
- segít normalizálni a vércukor szintjét;
- csökkenti a koleszterinszintet;
- csökkenti a vérnyomást;
- nyugtató hatású, jótékonyan hat az agy és az idegrendszer működésére;
- enyhe hashajtó;
- hozzájárul a szívritmus szabályozásához.
Alacsony cukor- és kalóriatartalmának köszönhetően kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrának. A friss szilva persze csak időszakosan elérhető, a tartósítás legjobb formája az aszalás, hiszen a gyümölcs ekkor őrzi meg a legtöbbet értékes anyagaiból. A főzés hatására a lekvár beltartalma ugyan szegényesebb, de így is marad benne bőven antioxidáns, emésztésserkentő szorbitol és rosttartalma is érintetlen marad.