Ezért egyen sok szőlőt

A szőlő az egyik legősibb kultúrnövényünk, az édes bogyók növelik a szellemi frissességet, energiával látnak el, gazdagok antioxidánsokban, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Egy szóval a szőlő számos ponton járul hozzá az egészség megőrzéséhez.  

A klasszikus értelemben vett szőlő egy számtalan fajt és alfajt tartalmazó nemzetség, ezek közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtöket alkotnak, leveleik pedig általában „tenyeresen összetett”. Az emberiség egyik legősibb kultúrnövényéről van szó, és míg a mazsola „csak” finom, a bor elválaszthatatlan az egyetemes emberi kultúrától. De ne menjünk ilyen messzire a szőlőszemek sorsát illetően, nézzük inkább, milyen előnyös élettani hatásokkal bír maga a gyümölcs, a szőlő.

Értékes fürtök

A bogyók 80 százalékát víz alkotja, energia- és szénhidráttartalmuk kiemelkedő. Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, glikémiás indexe, azaz a vércukorszintet emelő hatása közepes mértékű. frissítő, tápanyagokban dús élelmiszer, és nincsenek véletlenek: a szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot – szőlőcukrot – tartalmaz jókora mennyiségben. Ezért egyrészt kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, másrészt gyorsan képes felfrissíteni az embert, ami fokozott szellemi munka során kifejezetten jól jöhet.

Megtalálható benne az összes B-vitamin, de főleg B12-ben gazdag, illetve folsav- és biotintartalma is magas. Az ásványi anyagok közül nagy mértékben tartalmaz foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, káliumot és szelént. A szőlő húsa, magja és héja összességében számos pozitív élettani hatással bír, a teljesség igénye nélkül:

  • megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, a vérrögök kialakulását;
  • csökkenti a szívinfarktus kockázatát;
  • gyulladáscsökkentő;
  • véd a „rossz” (LDL) koleszterin káros hatásaitól;
  • erős antioxidáns, véd a szabadgyökök roncsoló hatásától;
  • véd a különböző fertőzésektől;
  • csökkenti a vér és a vizelet húgysavszintjét, ezáltal óv a köszvénytől;
  • kozmetikai hatásként lassítja a bőr öregedését.

A szőlőmag

Érdemes tudni, hogy a biológiailag értékes hatóanyagok főként a szőlő magjában találhatók. Ezért ha friss szőlőt eszünk, érdemes a magokat jó alaposan összerágni, de ha nem szeretjük az ízét, az étrend-kiegészítők polcain számos szőlőmagkivonatot találunk.

A szőlő magjából hidegen préselt olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban. Erős antioxidáns hatása mellett védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálereket, ezáltal segít elkerülni a trombózist. De használhatunk szőlőt a bőrünkre kenve is: segíti a sejtek regenerálódását és táplálja a bőrt, a szőlőmag őrleményét pedig tisztításra, hámlasztásra használhatjuk.