Ezért együnk minél több kovászos uborkát
Akár minden nap fogyaszthatnánk, mert természetes probiotikum, gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert még a macskajajt is enyhíti.
A nyár egyik nagy kedvence a kovászos uborka. Fokhagymával, mustármaggal, kaporral, vagy csak úgy „fapadosan” nemcsak finom, de nagyon egészséges is. A hozzávalókkal megtöltött üvegben a kenyér közbenjárásával tejsav jön létre, és beindul az úgynevezett tejsavas erjedés.
Eközben hasznos baktériumok jönnek létre, amelyek természetes probiotikumként működnek – a kovászos uborkában éppúgy, mint például a savanyú káposztában vagy a joghurtokban, kefirekben.
A kovászos uborka megfelelő erjedéséhez 25-30 fokos hőmérséklet szükséges nagyjából másfél-két napig, de a folyamat közvetlen napfényt nem igényel.
A bélflóra egészsége
A pre- és probiotikumok elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését, pozitív hatással vannak a bélflórára, amivel egész sor pozitív élettani hatáshoz járulnak hozzá. A belünkben élő egészséges baktériumközösség erősíti az immunrendszert, kordában tartja az elhízást, javítja az emésztést, enyhíti a puffadást, a székrekedést, de hozzájárul a bőr állapotához és a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.
Emellett a kovászos uborka gazdag A-, C- és B12 vitaminban, és hasznos ásványi anyagokban, a legnagyobb mennyiségben vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort találunk benne.
Görcsoldás és macskajaj
Mivel a kovászos uborka nincs kitéve hő hatásának, vagyis nem főzzük vagy sütjük, teljes mértékben megtartja értékes antioxidánsait. Ezek hatékonyan szállnak szembe a sejteket károsító szabadgyökökkel, illetve lassítják a bőr öregedését. Emésztést javító hatását már fent említettük, de nem lehet eleget hangsúlyozni, illetve azt is meg kell említeni, hogy általában az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozásra.
A kovászos uborka leve gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, segíthet megelőzni az izomlázat, de a macskajaj tüneteit is enyhíti.