Ezért előnyös a teljes kiőrlésű és a durum tészta
Alacsony a glikémiás indexük, gazdagok rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, segítik a fogyókúrát.
A pékáruk, tészták étrendünk alapját képezik, napi szinten akár többször is fogyasztunk ilyen ételeket. Az életmódtanácsok pedig tele vannak a hagyományos fehér kenyérnél, fehér lisztből készült termékekhez képest „egészségesebb” verziókkal. Két ilyet mutatunk be, a teljes kiőrlésű lisztet és a durum tésztát, mindkettő jelentős pozitív élettani hatásokkal bír.
Teljes kiőrlésű
A teljes kiőrlésű gabonánál nem az alapanyag, hanem a feldolgozás módja változik: adott magot úgy, ahogy van megőrlik, így nemcsak a magbelet, hanem a csírát és a maghéjat is tartalmazza. Ezzel pedig számos értékes tápanyagot megőriz, magasabb a rosttartalma és a szénhidrátprofilja. A teljes kiőrlésű magvak:
- csökkentik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés mértékét, ezáltal segítenek megelőzni a cukorbetegséget, és alacsony glikémiás indexük miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.
- jótékonyan hatnak a vérnyomásra;
- csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát;
- hozzájárulnak a csontok egészségéhez és
- a bélflóra stabilitásához.
Durum
A durumbúza egy nemesített fajta, keményet jelent (latinul), ami arra utal, hogy a magfehérje nehezen őrülhető. A hagyományos olasz tészták alapanyaga, illetve elsősorban kuszkuszt, bulgurt készítenek belőle. Finomra őrülve azonban kenyérnek, lepénynek, pizzának is kiváló, a durumtésztából készült ételek főként diétázók, fogyókúrázók érdeklődésére számíthat. A durumbúza:
- fogyasztása után lassabban emelkedik a vércukor szintje, és tovább tart a teltségérzet;
- magas rosttartalma kedvezően hat az emésztésre;
- gazdag B-, A- és E-vitaminban;
- az ásványi anyagok közül főleg a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén, és réz érdemel említést.