Ezért előnyös a teljes kiőrlésű és a durum tészta

Alacsony a glikémiás indexük, gazdagok rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, segítik a fogyókúrát.

A pékáruk, tészták étrendünk alapját képezik, napi szinten akár többször is fogyasztunk ilyen ételeket. Az életmódtanácsok pedig tele vannak a hagyományos fehér kenyérnél, fehér lisztből készült termékekhez képest „egészségesebb” verziókkal. Két ilyet mutatunk be, a teljes kiőrlésű lisztet és a durum tésztát, mindkettő jelentős pozitív élettani hatásokkal bír.

Teljes kiőrlésű

A teljes kiőrlésű gabonánál nem az alapanyag, hanem a feldolgozás módja változik: adott magot úgy, ahogy van megőrlik, így nemcsak a magbelet, hanem a csírát és a maghéjat is tartalmazza. Ezzel pedig számos értékes tápanyagot megőriz, magasabb a rosttartalma és a szénhidrátprofilja. A teljes kiőrlésű magvak:

  • csökkentik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés mértékét, ezáltal segítenek megelőzni a cukorbetegséget, és alacsony glikémiás indexük miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • jótékonyan hatnak a vérnyomásra;
  • csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát;
  • hozzájárulnak a csontok egészségéhez és
  • a bélflóra stabilitásához.

Durum

A durumbúza egy nemesített fajta, keményet jelent (latinul), ami arra utal, hogy a magfehérje nehezen őrülhető. A hagyományos olasz tészták alapanyaga, illetve elsősorban kuszkuszt, bulgurt készítenek belőle. Finomra őrülve azonban kenyérnek, lepénynek, pizzának is kiváló, a durumtésztából készült ételek főként diétázók, fogyókúrázók érdeklődésére számíthat. A durumbúza:

  • fogyasztása után lassabban emelkedik a vércukor szintje, és tovább tart a teltségérzet;
  • magas rosttartalma kedvezően hat az emésztésre;
  • gazdag B-, A- és E-vitaminban;
  • az ásványi anyagok közül főleg a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén, és réz érdemel említést.