Ezért előnyös az avokádó
Vitaminokat, előnyös zsírokat és olajakat tartalmaz, támogatja az immunrendszert, védi a szemet, és kifejezetten jótékonyan hat a hajra és a bőrre: ápol, hidratál, serkent.
Az avokádó egy Közép-Amerikában honos, a babérfélék családjába tartozó örökzöld növény, őshazájában már évezredek óta fogyasztják, az elmúlt évtizedekben pedig világszerte elterjedt. Számos felhasználási módja ismert, de nyersen fogyasztják, megfőzve ugyanis keserűvé válik. A jellegzetes formájú, rücskös, sötétzöld héjú gyümölcsöt épp kinézete miatt nevezik aligátorkörtének is.
Az avokádó körülbelül 15 százaléka zsír, ennek egytizede többszörösen telítetlen, 70 százaléka pedig egyszeresen telítetlen zsírsav. Gazdag olajsavtartalmának köszönhetően emeli a jó, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét, amivel hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekelleni védelemhez. jelentős mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amelyből szervezetünk A-vitamint állít elő.
C-vitamintartalma támogatja az immunrendszer működését. A lutein védi a retinát a Napból érkező káros sugárzástól. Az avokádó hatóanyagai hidratálják a bőrt, ösztönzik kollagéntermelését, öszötnzik a regenerációját. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, lassítja a bőr öregedését. Hasonlóan előnyös hatással van a hajra: ösztönzi a növekedését, hidratálja a száraz, töredezett hajszálakat, csökkenti a korpát és a viszketést, mérsékli a hajhullást.