Ezért érdemes friss epret enni

Az egyik legzamatosabb, legkedveltebb ízű gyümölcs a tavasz első igazi vitaminbombája, tele antioxidánsokkal. Mutatjuk, mi mindenre jó.

Az eper a rózsafélék családjába tartozó növény, és hivatalosan nem is epernek, hanem szamócának hívják. Ez azonban mit sem von le értékéből. Nemcsak remek ízű gyümölcs, de élettanilag is előnyös tulajdonságokkal bír – ez utóbbi maximális kiaknázása érdekében érdemes megvárni a szabadföldi termést, ami összehasonlíthatatlanul több értékes anyagot tartalmaz, mint üvegházi társai. Sokak szerint az egyik „legegészségesebb” gyümölcsünk.

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, többet, mint a citrusfélék. Emellett bőségesen találunk benne többféle B-vitamint, K-, E-, és A-vitamint és ásványi anyagokat, illetve magas a rosttartalma. Beltartalmának köszönhetően:

  • Erősíti az immunrendszert.
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védi a szívet és csökkenti a vérnyomást.
  • Gazdag a sejteket károsító szabadgyökök ellen védő antioxidánsokban.
  • Védi a szem egészségét.
  • Csökkenti a korral egyre fenyegetőbb szellemi hanyatlással járó betegségek kialakulását.

Dohányosok és várandósoknak az eper kifejezetten ajánlott, gyerekeknek azonban csak óvatosan, mert súlyos allergiás reakciókat válthat ki.