Ezért érdemes gyakran fekete áfonyát enni

A fekete áfonya gazdag antioxidánsokban, lassítja az öregedést, javítja a véráramlást, kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, emellett jót tesz a szemnek, a vérnek, a gyomornak.

A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó növény, 30-60 centiméteresre növő félcserje. Észak- és Közép Európa hegyvidéki tájain őshonos, egészen a 2500 méteres magasságig megtalálható, hazánkban az Alpokalján, a Soproni-hegységben, a Börzsönyben és a Nyírségben fordul elő. Sötét színű bogyóit az erdő legjobb csemegéjeként tartják számon, de kertben is termeszthető. Fogyaszthatjuk frissen, szárítva, készíthető belőle lekvár, szörp, mártás, pálinka, és nemcsak finom: nagyon értékes élettani hatásokkal bír.

A legfontosabb, amit kiemelhetünk, a fekete áfonya antioxidáns-tartalma, és találunk benne A-, B1-, C- és D-vitamint, pantoténsavat, és nikotinamidot. A vadon termő áfonya gazdagabb tápanyagokban, mint termesztett rokona, és ha természetes hatóanyagaira nagyobb dózisban van szükség, érdemes az áfonyából készült táplálék-kiegészítők polcain is körülnézni. A fekete áfonya:

  • serkenti az immunrendszer működését, antibakteriális hatású;
  • támogatja a szem egészségét, a látás élességét;
  • erősíti a hajszálereket, védi a szívet, segít megelőzni az érelmeszesedést;
  • erős antioxidáns hatású;
  • javítja a véráramlást;
  • csökkenti a vér cukorszintjét;
  • gyulladáscsökkentő, védi a bőrt;
  • lassítja a szervezet öregedését;
  • hozzájárul a gyomorfekély megelőzéséhez;
  • mérsékli a menstruációs panaszokat.

Cserenyagainak köszönhetően a szárított bogyók segítenek kezelni a szájban, torokban kialakult gyulladásokat és a hasmenést, a friss áfonya viszont inkább hashajtó hatású.