Ezért érdemes gyakran zellert fogyasztani

A zeller nemcsak a konyhában hasznos, de élettanilag is jótékony hatással bír: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, segíthet emésztési panaszok, étvágytalanság esetén.

A zeller a zellerfélék családjába tartozó, az ókor óta ismert és használt gyógy- és fűszernövény. Őshazája a Mediterráneum lehetett, görög nevét – a növény vélt potencianövelő hatása miatt – Szilénoszról, a sokarcú mondabeli figuráról kapta. Magyar elnevezése a német Sellerei alakból ered.

Itthon a legismertebb, és a mindennapok során legtöbbet használt faj a gumós zeller, számos ételünk elképzelhetetlen nélküle. Kevésbé kerül viszont előtérbe, hogy a kedvelt zöldség gumója és levele is előnyös élettani hatásokkal is bír.

Egyik legfőbb előnye a nagy mennyiségű szerves nátrium, de találunk benne még kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot és A-, B1-, B2-, C-, K-vitamint, illetve rostokat. A levele olyan illóolajokban gazdag, mint a limonén, szelinén vagy az alkil-ftalidokat, illetve tartalmaz furokumarinokat és flavonoidokat is. Hatóanyagainak köszönhetően a zeller:

  • erősíti az immunrendszert;
  • gyulladáscsökkentő;
  • serkenti a vese működését;
  • vizelethajtó hatású;
  • alkalmazzák emésztési panaszok és étvágytalanság esetén;
  • a zellerolaj nyugtatja az idegeket.

Mivel pedig kalóriatartalma alacsony, a fogyókúrázók remek társa lehet a mindennapokban. Érdemes tudni, hogy mint a zöldségek és gyümölcsök túlnyomó többségénél, úgy a zeller előnyös tulajdonságait is nyers állapotban használhatjuk ki a legnagyobb mértékben.