Ezért érdemes sok karalábét enni
A karalábé gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, remek immunerősítő, antioxidáns, segíti az emésztést, oldja a stresszt. A legjobb nyersen fogyasztani.
A karalábé ételeink szürke eminenciása. A levesek kihagyhatatlan kelléke, készítünk belőle főzeléket, töltve fogyasztjuk vagy kirántjuk, felhasználása tényleg sokoldalú, de önmagában ízorgiát azért nem várhatunk tőle. Előnyös élettani hatása miatt is érdemes gyakran fogyasztani, főleg nyersen, mert akkor őrzi meg a legtöbb értékes anyagát. Mártogatósnak, rágcsálnivalónak például a sok zsíros, sós termék helyett.
A káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény, sokféle színben létezik a lilától a vörös és a zöld árnyalataiig, belül fehér, lédús, roppanós. Jelentős mértékben tartalmaz C-vitamint (63 mg/100 g), illetve többféle B-vitamint, K-vitamint, E-vitamint, ásványi anyagok közül pedig a kalcium, kálium, vas, magnézium, szelén, kén és foszfor érdemel említést. Erős antioxidáns, magas a rosttartalma.
Nézzük a karalábé néhány jótékony hatását:
- segíti az emésztést;
- erősíti az immunrendszert;
- magas rost- s alacsony kalóriatartalmával „tisztít”, és hozzájárul a fogyáshoz;
- frissít, javítja a koncentrációt, oldja a stresszt, javítja a hangulatot;
- segíthet normalizálni a vérnyomást, a koleszterinszintet;
- hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez;
- segíti az izmok és az idegek megfelelő működését.
A karalábé a káposzta rokona, minden bizonnyal Észak-Európában hozták létre a vad káposzta és a vad fehérrépa keresztezéséből. Kevesen tudják, hogy levelei is nagyon gazdagok tápanyagokban, sőt: több vitamin van bennük, sőt még karotinoid vegyületeket is tartalmaznak.