Ezért éri meg paprikát enni

A paprika remek immunerősítő, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Segíti a fogyókúrát, a sebgyógyulást, kivonatát reumatikus ízületi gyulladásokra alkalmazzák.

Paprika nélkül ma már elképzelhetetlen a magyar konyha, és az egyetlen, hazai kutatással elnyert Nobel-díj is e növényhez kötődik: Szent-Györgyi Albert paprikából izolálta a C-vitamint. A burgonyafélék családjába tartozó növény Közép- és Dél-Amerikából származik, hazánkba török közvetítéssel érkezhetett, először az 1570-es években említik a források törökborsként, és úgy, mint a főúri kertek ritkaságát.

A paprika szó első írásos említése 1724-ből való, feltehetően a bors görög (peperi) és délszláv (papar) elnevezéséből. A paprika teljesen átalakította a magyar konyhát, de nyersen fogyasztva is rendkívül népszerű, sőt rendkívül jótékonyan hat egészségünkre.

Kiváló bétakarotin-forrás, sok benne a magnézium, a kálium, a vas, illetve gazdag A-vitaminban és B-vitaminokban. Kiemelkedő mértékben tartalmaz azonban C-vitamint: egy közepes zöldpaprikában 105, egy narancsban 75, egy kisebb paradicsomban 12,5, egy közepes almában 7,5 mg-nyit találunk. A paprika tehát:

  • kiváló immunerősítő;
  • fertőtlenítő (a csípős fajták) és fájdalomcsillapító hatású;
  • segít a fogyókúrában;
  • javítja a keringést;
  • jótékonyan hat az emésztésre (a csípős fajták);
  • hatásos narancsbőr ellen;
  • segíti a sebgyógyulást, illetve
  • reumatikus ízületi gyulladásokra is alkalmaznak paprikakivonatot.

Jótékony hatásai természetesen nyersen érvényesülnek leginkább, de szárítva, vagy héjában olajon hirtelen kisütve is keveset veszít belőlük.