Ezért éri meg paradicsomot enni

A paradicsom remek immunerősítő, antioxidáns, védi a szív- és érrendszert, jótékony hatással bír a bőrre és a hajra. Érdemes rendszeresen fogyasztani, de népszerűségét tekintve ez nem jelenthet kihívást.

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó, Dél- és Közép-Amerikában honos növény. Piros bogyótermése világszerte az egyik legnépszerűbb „zöldség”, számtalan étel alapanyaga, de nyersen fogyasztva is fontos táplálékunk. Azon túl pedig, hogy rendkívül közkedvelt, nagyon egészséges is, tele van az emberi szervezet számára fontos anyagokkal.

Összesen 11 féle vitamint tartalmaz, a legnagyobb mennyiségben C-, A- és B-vitaminokat, illetve remek forrása az értékes karotinnak. Ásványi anyagokat viszont csak kisebb mennyiségben tartalmaz, a legjelentősebb mennyiségben káliumot. Egyik legértékesebb összetevője egy antioxidáns hatású vegyület, a likopin. A paradicsom:

  • erősíti az immunrendszert;
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • szabályozza a szervezet zsíranyagcseréjét;
  • segíti az emésztőrendszer működését;
  • jótékonyan hat a bőr, a haj egészségére.

A legtöbb likopin a piros, napfényen érlelt paradicsomban kvan, és a jó hír, hogy a vegyület nem sérül a feldolgozás folyamán. Sőt, a sűrített paradicsom vagy a természetes alapanyagokat tartalmazó ketchupok arányaiban több likopint tartalmaznak, mint maga a bogyó.