Ezért éri meg sárgadinnyét enni
Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, tisztítja a vért. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, feszesíti a bőrt, és még fogyókúrába is beilleszthető.
A sárgadinnye egy Ázsiából származó növény, a tökfélék családjába tartozik: több fajtája létezik, héja lehet különböző „mintázatú”, húsa zöldes árnyalatú vagy narancssárga. Egyes források szerint már 5000 éve kedvelt zöldség, legkorábbi említései Perzsiából, Egyiptomból és Indiából származnak, Európában a kései középkorban jelent meg. Számunkra azonban a lényeg: élettanilag rendkívül értékes összetevőkkel bír.
A teljesség igénye nélkül van benne C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, niacin, riboflavin, tiamin, folsav. A felsorolásnál azonban többet ér, ha megmutatjuk, mi mindenre bír jótékony hatással a sárgadinnye:
- erősíti az immunrendszert;
- gazdag antioxidánsokban;
- sok béta-karotint tartalmaz, amelyből a szervezetünk A-vitamint állít elő, ezáltal védi a szemek egészségét;
- gyulladáscsökkentő;
- segít erős vagy rendszertelen menstruáció esetén;
- jó hatással van a vesére;
- tisztítja a vért;
- jó hatással van a köszvényre, reumára;
- segíti az emésztést;
- feszesebbé teszi a bőrt.
Mindezek mellett magas rost- és tápanyagtartalma a sárgadinnyét kiváló táplálékká teszi, gyümölcscukor-tartalma energiával, víztartalma pedig a telítettség érzésével tölti el a szervezetet. Ezért fogyókúrába illesztve is megállja a helyét, ám magas szénhidrát- és cukortartalma miatt cukorbetegeknek csak módjával ajánlott.