Ezért értékes gyógynövény a petrezselyem

Méregtelenít, segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert, enyhíti a gyulladást, védi a szív és érrendszert – megéri minél gyakrabban petrezselymet fogyasztani.

A petrezselyem a magyar konyha számára is alapvető zöldség, gyökerét, szárát és leveleit is széles körben és gyakran használjuk fel levesekhez, mártásokhoz, húsokhoz, salátákhoz, felhasználási területe mondhatni határtalan. A gyakran fehérrépának is nevezett faj Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén őshonos, de mára az egész világon elterjedt.

De nemcsak a konyhában állja meg a helyét, hanem gyógynövényként is értékes, akár a gyökeréről, akár száráról és leveleiről van szó. A petrezselyem gazdag klorofilokban, antioxidánsokban, illóolajokban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, az ásványi anyagok közül a vasat, a rezet, a kalciumot, a ként és a foszfort érdemes kiemelni. A petrezselyem:

  • enyhíti az emésztési zavarokat;
  • segíti a vesék működését;
  • vízhajtó hatása révén hozzájárul a méregtelenítéshez;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • külsőleg enyhíti a gyulladt bőr és rovarcsípések okozta panaszokat;
  • a leveleit elrágva tisztítja a légutakat, semlegesíti a kellemetlen szájszagot.
  • enyhíti a megfázásos tüneteket;
  • csillapítja az ízületi gyulladást.

A petrezselyem összességében is támogatja az immunrendszer működését, ám fontos, hogy értékes beltartalma akkor a legteljesebb, ha nyersen fogyasztjuk.