Ezért értékes gyógynövény a petrezselyem
Méregtelenít, segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert, enyhíti a gyulladást, védi a szív és érrendszert – megéri minél gyakrabban petrezselymet fogyasztani.
A petrezselyem a magyar konyha számára is alapvető zöldség, gyökerét, szárát és leveleit is széles körben és gyakran használjuk fel levesekhez, mártásokhoz, húsokhoz, salátákhoz, felhasználási területe mondhatni határtalan. A gyakran fehérrépának is nevezett faj Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén őshonos, de mára az egész világon elterjedt.
De nemcsak a konyhában állja meg a helyét, hanem gyógynövényként is értékes, akár a gyökeréről, akár száráról és leveleiről van szó. A petrezselyem gazdag klorofilokban, antioxidánsokban, illóolajokban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, az ásványi anyagok közül a vasat, a rezet, a kalciumot, a ként és a foszfort érdemes kiemelni. A petrezselyem:
- enyhíti az emésztési zavarokat;
- segíti a vesék működését;
- vízhajtó hatása révén hozzájárul a méregtelenítéshez;
- védi a szív- és érrendszert;
- külsőleg enyhíti a gyulladt bőr és rovarcsípések okozta panaszokat;
- a leveleit elrágva tisztítja a légutakat, semlegesíti a kellemetlen szájszagot.
- enyhíti a megfázásos tüneteket;
- csillapítja az ízületi gyulladást.
A petrezselyem összességében is támogatja az immunrendszer működését, ám fontos, hogy értékes beltartalma akkor a legteljesebb, ha nyersen fogyasztjuk.