Ezért fontos a reggeli
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, reggelizni mindenki számára ajánlott. Különböző okból azonban sokan elhanyagolják, és erre meg is találják a hivatkozási alapot.
Sokan arra hivatkoznak, hogy ha az ember reggel nem érzi magát éhesnek, nincs is szüksége a reggelire. Ez azonban tévhit – derül ki Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember cikkéből a Webbeteg.hu-n. Éjszaka az emésztés és a bélmozgás lelassul, nem történik tápanyagfelszívás sem a gyomorból, sem a belekből.
Kell egy kis idő
A kora reggeli órákban, ébredést követően kell egy kis idő, mire az emésztés is beindul. Van, akinél pár perc is elegendő, és van, akinél 1-2 óra is eltelhet, amíg éhséget érez. Ez az oka annak, hogy eltérő időben kívánjuk meg az ételt reggel, ám ennek ellenére a szervezet előbb-utóbb megérzi a táplálék hiányát, és jeleket küld számunkra.
A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.
Energiát ad
Kutatások bizonyítják, hogy a rostokban és alacsony glikémiás indexű ételekben gazdag reggeli nem csupán arra szolgál, hogy ne legyünk tovább éhesek, hanem arra is, hogy energikusabban induljon a nap. Bizonyított, hogy a reggelizés fokozza a koncentráló- és emlékezőképességet, javítja a szellemi frissességet, ennek eredményeképpen pedig csökken a reakcióidő.
Az egészséges ételek reggel összetett szénhidrátban gazdagok, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér vagy pékáru. A szendvicsből ne maradjon ki a sovány felvágott, a zöldség, a saláta. A hagyományos lisztből készült fehér kenyér, kifli, zsömle, édes és sós pékáruk, cukros tea elfogyasztása után hamarabb érezhetjük magunkat éhesnek, ennek a vércukorszint emelkedése, majd hirtelen leesése az oka.