Ezért fontos táplálék a tojás

Annyira gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, hogy egyesek már szuperélelmiszerként emlegetik. Mutatjuk, mit tartalmaz a tojás.

Korábban írtunk róla, hogy a tojás egészségtelenné nyilvánítása öt évtizeddel ezelőtt komoly ballépés volt a táplálkozástudomány részéről, ám az akkori üzenet annyira sikeresen átment a köztudatba, hogy máig tartja magát. A tojás valójában nem emeli a vér koleszterinszintjét, sőt nagyon fontos és értékes táplálékunk, nézzük részleteiben, hogy miért. 

Ha felidézzük, hogy a tojás valójában egy óriási sejtet tartalmaz, és benne van minden, ami a madárembrió kifejlődéséhez kell, már nem is csodálkozunk annyira, hogy napjainkban egyesek szuperélelmiszerként tekintenek rá. A tojás beltartalma a tyúkok táplálásától, tartásától függ, induljunk ki az ideális körülményekből.

  • A C kivételével minden vitamin megtalálható benne, különösen gazdag E-, D-, A- és többféle B-vitaminban.
  • Ásványianyag-tartalma is gazdag, külön említést érdemel az idegrendszer működéséhez és a csontos szilárdságához szükséges foszfor, a vérképzéshez nélkülözhetetlen vas és az immunrendszert erősítő cink.
  • A tojás fehérjéi rendkívül értékesek, mert tartalmazza azt a kilenc alapvető aminosavat, melyet a szervezetünk magától képtelen előállítani, hasznosulásuk egyedülállóan magas.
  • Segíti a fogyást, mert úgy lát el energiával, hogy csökkenthetjük mellette a kalóriabevitelt, mégsem jelentkezik éhségérzet.
  • Magas koncentrációban tartalmaz karotinoidokat, amelyek hatékonyak az időskori makuladegeneráció és szürkehályog megelőzésében, emellett csökkentik a nyaki artériák elmeszesedésének kockázatát, valamint egyes rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét.
  • Zsírtartalmának fele egyszeresen telítetlen zsírsav, a többi telített és többszörösen telítetlen zsírsav. 

A heti legfeljebb három tojást javasló múlt századi ajánlás után ma már ott tartunk, napi egy tojás elfogyasztása senkinek nem árthat. Sőt.