Ezért hasznos a mák és a dió

A két sokoldalú karácsonyi kedvenc az egészségünkre is jó hatással van, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.

Az ünnepi menü két elengedhetetlen összetevője a mák és a dió, számos édesség fő összetevője. De nemcsak finomak, hanem az egészségünkre is jótékonyan hatnak.

A dió

A dió antioxidáns, hatékonyan száll szembe a sejtjeinket pusztító szabadgyökökkel, de kivonatai a különféle étrend-kiegészítőket és kozmetikai szereket is értékesebbé, hatékonyabbá teszik. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi omega 3 zsírsavakat, rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag: A-, E-, többféle B-vitamin, magnézium, kálium, fluor, mangán, szelén és réz.

Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét, tisztítja a vért, segít megőrizni az erek rugalmasságát, megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Hatékony gyomor- és bélhurut ellen, serkenti az emésztést és féregűző hatása van, ápolja, nyugtatja a bőrt.

A mák

A mákgubóból nyert morfium számos gyógyszer alapanyaga, ám a növény közvetlen fogyasztásra szánt, érett magjában már csak nyomokban tartalmaz alkaloidákat. Értékes vitaminokból és ásványi anyagokból azonban annál többet, ráadásul nagy mennyiségben: B1-, B2-, B6- és E-vitamin, illetve foszfor, kalcium, kálium, vas, cink.

A mák erősíti a csontokat, segít megelőzni a csontritkulást, nyugtatja az idegeket, csökkenti a vérnyomást, segít rendben tartani a koleszterin szintjét. Oldja a görcsöket a gyomorban és a bélben, menstruációs zavarok esetén is alkalmazzák. Hatékonyan tisztítja a bélcsatornát, erősíti a körmöket és a hajat, jótékonyan hat az idegrendszer működésére. Linolén savat is tartalmaz, ami ekcéma kezelésére alkalmas, emellett kiválóan ápolja és hidratálja a bőrt.