Ezért hasznosak a téli gyümölcsök
A narancs és a banán páratlan párost alkot, rendszeres fogyasztásuk számos, előnyös élettani hatással bír.
Narancs és banán egész évben kapható hazánkban, az igazi szezon azonban a késő őszi, téli időszak. Ezek a „téli gyümölcsök” nemcsak hozzátartoznak a hideg évszakhoz, de értékes beltartalmuk segít az egészség megőrzésében, segítségükkel megelőzhetjük, könnyebben átvészelhetjük a megfázásos, náthás időszakokat. Sőt, ennél jóval többet várhatunk tőlük.
Narancs
A narancs az egyik legfontosabb téli C-vitamin-forrás, ráadásul természetes formában tartalmazza ezt a fontos vitamint, így a mellette lévő bioflavonoidoknak köszönhetően hatása erősödik. Emellett gazdag A- és B-vitaminokban és antioxidánsokban. A teljesség igénye nélkül a narancs:
- támogatja az immunrendszer működését;
- enyhíti a nőgyógyászati panaszokat;
- természetes antibiotikus és fájdalomcsillapító hatású;
- jó hatással van a hasnyálmirigy működésére;
- stresszűző, javítja a hangulatot;
- vízhajtó.
Banán
A banán nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot és magnéziumot, vitamintartalma segíti az immunrendszer működését, cserepes ajkakra, hajhullásra jelenthet gyógyírt. A teljesség igénye nélkül a banán:
- véd a gyomorfekélytől, a gyomorsavtól;
- remek stresszűző;
- segíti a nyugodt és mély alvást;
- kedélyjavító;
- gyorsan a helyére billenti a vércukor szintjét és energiával lát el.
A banánt a benne található anyagok a menstruáció előtti szindróma természetes ellenszerévé teszik: segít az ilyenkor jelentkező depresszió, ingerlékenység, fejfájás, mellérzékenység, fáradtság, puffadás enyhítésében.