Ezért hízik a hasára

Szénhidrátok, zsírok, életmód - mind-mind kedvez a has alsó részén jelentkező hurkák kialakulását és növekedésének. 

Korábban Dr. Gulyás Tamást idézve írtunk róla, hogy a pocak, a hasi háj nemcsak esztétikai, de egészségügyi probléma is. Folytatást ígértünk, így hát továbbra is a szakember írása mentén nézzük, melyek a hasi elhízás leggyakoribb okai. 

Mivel is kezdhetnénk, mint a cukorral, vagyis a finomított szénhidrátokkal. Ezek túlfogyasztása kiugró vércukorszinteket eredményez. A sok kiugró vércukorszint pedig inzulinrezisztenciához vezet, aminek következtében a sejtek nehezen tudják felvenni a cukrot. A zsigeri zsír azonban befogadó marad, arányosan könnyebben fog növekedni. 

A másik fontos hasi hájat növelő csoportot a transzzsírsavak alkotják, amelyek átstrukturálják, a hasra koncentrálják a zsírszövet eloszlását. A transzzsírsavak még akkor is megnövelik a testsúlyt, ha egyébként a bevitt kalóriamennyiség teljesen optimális - emeli ki a szakértő. Leginkább salátaöntetekben, a nagyobb zsírtartalmú margarinokban, nassolnivalókban, süteményekben, a (részben) hidrogénezett olajban elősütött félkész ételekben, de leginkább a használt sütőolajokban találkozhatunk velük. 

Végül még négy tényező, amelyeket több más okból is ki kellene iktatni az életünkből, de a hasi elhízást is elősegíti:

  • mozgáshiány,
  • stressz,
  • alváshiány. 

A folytatásban felsoroljuk, hogyan előzhetjük meg a has alsó részére telepedő zsírpárnák kialakulását.